Monetizarea blogului – generalităţi

După o dezbatere cu mai mulţi bloggeri şi puţină documentaţie am ajuns la câteva concluzii despre când şi cum trebuie început procesul de monetizare pe un blog.Din start aceasta postare nu va evidenţia cum să faci bani din blogging ci doar va prezenta câteva argumente în a alege o modaliatate de a face bani de pe urma unui blog.
Din discuţiile ce vor urma reies câţiva factori importanţi în anevoiosul drum spre a câştiga din blogging.
Traficul – poate cel mai important atu în a “vinde” pe un blog.De reţinut că traficul poate să difere de la un blog la altul în funcţie de nişă.
Vizitatorii fideli – aici depinde de fiecare blogger cum procedează pentru că vizitatorii fideli să rămână aşa şi cum îşi convinge vizitatorii noi să devină vizitatori fideli ai blogului său.
Conţinutul – de exemplu eu ţin foarte mult la conţinutul original şi care să conţină informaţie.
Designul – un blog încărcat,cu anunţuri publicitare haotic aranjate şi fără gust nu cred că va avea succes pe termen lung.

Când se poate începe plasarea de reclame pe un blog?
Depinde de fiecare autor în parte.Se poate şi din prima zi a existenţei unui blog asta aşa doar de dragul de a avea bannere frumos colorate pe blog.Un câştig material poate sa difere de la caz la caz,de exemplu un blog nisat pe un segment favorabil pieţei forţelor de muncă cu 70.000 unici pe va câştiga mult mai bine de pe urma reclamelor decât un blog personal în care autorul povesteşte despre ce a făcut alaltaieri la pădure.

Emil – emilstudentulminune.wordpress.com : Eu am bloggul de 4 ani şi până în 2012 nu câştigasem nimic de pe urmă sa. Acum am câştigat, ce-i drept, sume modeste. Poate pentru că nu ştiu SEO, dar şi pentru că blogul meu este “prea personal” şi prea puţin nisat. Şi nu, nu am de gând să mă schimb doar pentru a câştiga din blogging. Eventual aş face blog/site nou , cu care să câştig bani. Dar blogul meu va rămâne în principal unul personal.

Foarte important! Nu plecaţi la drum cu premiza imediată de a face bani din blogging.Bloggingul trebuie să fie înainte de toate o activitate plăcută,relaxanta, nu o datorie.Dacă ai ales această metodă de exprimare trebuie să fii conştient că o faci într-un spaţiu public virtual cum este internetul,deci te adresezi unei/unor categorii de oameni care te citesc, poate, zilnic.Nu ştiai asta până acum (deşi mă îndoiesc) şi totuşi vrei să-ţi aşterni gândurile şi trăirile de zi cu zi?Fă-ţi un jurnal.

 gcm27.blogspot.ro Eu, personal, pentru că înţeleg că despre asta e vorba – experienţa personală – nu caut profitul de pe urmă blogului. Am un blog pe o platformă gratuită care consumă o singură resursă, timpul. Aşa că orice avantaj material ar constitui “profit”. Totuşi, nu îl promovez exagerat şi nu sunt direct interesat pentru că e un lucru pe care-l fac pentru relaxare şi refulare. Veniturile vin din activitatea principală, adică de la locul de muncă.

Dezamăgit că blogul nu produce încă de la început ( 5-6 luni de articole constante,după cum spune şi Marius de la mucroz.info )?
Nu trebuie să te gândeşti că blogul nu face banii pe care tu i-ai fi vrut sau ai citit prin ziare sau reviste ca alţii deja îi fac.Concentrează-te pe conţinutul care să fie de calitate şi pe atenţia acordată cititorilor.Poţi oricând să plasezi un banner pe blog însă conţinutul,traficul şi vizitatorii nu cred că poţi să-i “inserezi” în sidebar şi acolo să rămână.Cum ziceam mai sus,priveşte blogul că o metodă de relaxare.

Kathy – freakyvampire.com Eu niciodată nu am încercat să mă agăţ sau să alerg după sponsori, tocmai pentru că am un blog mai personal.Am fost respinsă şi datorită limbajului ales, nişei care nu exista, dar nu sunt dezamăgită. Nu asta e scopul bloggingului. Ar trebuit făcut din pasiunea pt scris, nu pt bani.

Să zicem totuşi că îndeplineşti următoarele condiţii:

  • ai strâns o comunitate în jurul blogului tău;
  • ceva experienţă în materie de blogging;
  • o temă cu un design plăcut pentru vizitatorii tăi;
  • cunoştinţe temeinice în ceea ce priveşte SEO;
  • al naibii de mult noroc

… atunci poţi să începi să te concentrezi pe a face bani cu ajutorul blogului.(Nu te gândi la o avere!!)
Ca referinţă recomand spre citire 11 modalităţi de a face bani cu blogul tău,un articol premergător în a alege metoda de monetizare a blogului.Cum ar fi reclame prin reţele,Cost Per Impresie (CPI),Cost Per Achiziţie (CPA),Cost Per Click (CPC),sponsorizări,Plata Per Post (PPP),Job recruit şi multe altele pe lângă cele enumerate.Tot în articolul respectiv veţi găsi şi explicaţiile ficarei metode în parte plus câteva sfaturi utile.

Robert – stilizer.ro – Eu câştig din blog doar de pe urma advertiserilor care mă caută pentru link-uri şi/sau advertoriale. Doar atât, nici Adsense, nici Profitshare, nici alt sistem de genul. Iar pentru un blogger este bine să-nceapă să-şi monetizeze blogul când acesta va avea un trust destul de bunicel. Nu poţi din prima lună să începi monetizarea, este prea devreme, părerea mea.

Aş dori ca în încheiere să-l citez din nou pe Gânduri Constant Mediocre care sper eu că prin replica sa dată pe grupul de Facebook “Dezbaterile bloggerior” va concluzionă acest articol:

Dezbaterea pe tema asta cred că e mult prea lungă şi complicate. În primul rând trebuie făcută o diferenţiere între bloguri. Sunt bloguri şi bloggeri care au ridicat scrisul pe internet la rangul şi pretenţiile unei adevărate meserii şi sunt alţii, ca mine de exemplu, care scriu doar pentru că au posibilitatea asta să se exprime în public. Bineînţeles că ar fi doar o făţărnicie să spun că aş refuza avantaje materiale, însă nu sunt dispus să le caut, nu suport reclamele gen ad-sensse şi nu aş scrie articole publicitare pentru ceva care îmi încalca convingerile. Părerea mea…

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *