5 moduri prin care convingem un adolescent să stea mai puțin în fața ecranului

girl-1848477_1280
Majoritatea părinților știu deja că majoritatea adolescenților și-ar petrece aproape tot timpul în fața ecranului dacă ar putea. “Toată lumea o face”, îți vor spune dacă le reproșezi acest lucru și este posibil să aibă dreptate.

Dar asta nu înseamnă că nu există consecințe grave. Cum putem limita timpul pe care aceștia îl petrec în fața ecranului? Haideți să vedem câteva strategii simple recomandate de cunoscutul psiholog Amy Morin, autoarea cărții „13 lucruri pe care persoanele puternice mental nu le fac”.

Care sunt consecințele negative ale excesului de ecran

Pe scurt, studiile arată că utilizarea excesivă a electronicelor crește riscul obezității, interferează cu activitățile sociale și timpul petrecut în familie și, nu în ultimul rând, afectează sănătatea mintală a adolescenților. În schimb, un alt studiu arată că monitorizarea acestora de către părinți poate avea numeroase beneficii când vorbim de rezultatele academice, sociale și fizice ale copiilor.

Știind că părinții își pot ajuta copilul limitând utilizarea ecranului, ce putem face?

1. Ecranul este un privilegiu, nu un drept

Dacă te numeri printre cei care au crescut fără atât de multe ecrane în jur, cu siguranță ții minte cât de fericit erai când prindeai un film de desene animate. Astăzi este greu să convingi un copil sau un tânăr că mass media electronică este un privilegiu. Însă dacă reușești, atunci aceasta este strategia cu cele mai mari șanse de reușită. Atunci când adolescentul știe că acest privilegiu poate fi luat în orice moment, este mai simplu să-l convingem să-și facă temele și sarcinile înainte de a porni televizorul sau de a se juca pe computer.

Citeste si:  8 chestiuni despre Cleopatra Stratan și albumul ei

2. Fii un exemplu

Să-i spui adolescentului să-și închidă aparatele electronice în timp ce tu stai în fața televizorului nu are mari sorți de izbândă. Adolescenții vor învăța mai multe din ceea ce faci decât din ceea ce spui. Fii un model limitând propriul timp în fața ecranului. Arată-i că și tu consideri că media electronică este un privilegiu.

3. Descurajează multitasking-ul

Majoritatea adolescenților cred că sunt buni la multitasking. Trimit mesaje în timp ce își fac temele sau folosesc social media în timp ce vorbesc la telefon. Este bine să descurajăm adolescentul să facă două lucruri simultan și să-i explicăm modul în care multitasking-ul distruge productivitatea.

4. Educă-ți adolescentul despre mass-media și despre gadgeturi

Cel mai recent model de televizor. Cel mai performant smartphone. Publicitatea îi face pe adolescenți să o ia razna când vine vorba de gadgeturi. Tuturor ne place să cumpărăm mai ieftin și acest lucru ar trebui să le fie transmis adolescenților și când vorbim despre echipamentele electronice. Această valoare poate fi combinată cu încurajarea lor să fie mai ecologici. De exemplu, înainte de a le cumpăra un gadget, îi putem învăța să caute online prețurile reduse. Înainte de a merge să testăm produsul în magazin, putem verifica împreună ultimul catalog de la Altex pe un site specializat în cataloage online precum Kimbino. Astfel scădem tentația de a face cumpărături la impuls.

Citeste si:  Libertatea celor fara copii

5. Planifică activități familiale care nu implică echipamente electronice

Una dintre cele mai eficiente metode pentru a-l convinge pe adolescentul tău să nu mai stea atât în fața ecranului este să elimini plictiseala din familie prin jocuri de societate, prin excursii sau prin discuții. Nu doar că vei elimina o sursă de stres din viața familiei, dar vei și întări relațiile între toți membrii familiei.

Nu este ușor, dar prin muncă în echipă se poate

Înainte de a stabili limitele consumului de mass media electronică ale copilului, asigură-te că ai sprijinul partenerului, astfel încât să prezentați aceste reguli ca o echipă unită. Pentru părinții care nu sunt împreună, acest lucru poate fi mai dificil, dar nu imposibil.

Printr-o atitudine fermă și plină de iubire, timpul petrecut cu adevărat împreună, și nu doar fizic (în timp ce toți sunt cu nasul în ecran), va aduce numeroase beneficii pe termen mediu și lung pentru care toată familia vă va mulțumi într-o zi.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *