Azi cerșetor, mâine agresor

În ultimele zile, nu am avut cum să nu observ că la semafoarele din zonele centrale ale Timișoarei, au fost modificate afișele cu privire la cerșetori. Inițial, erau unele destul de clare și la obiect: Nu dați bani cerșetorilor! Acum se încearcă o conștientizare a fenomenului, folosindu-se termeni oarecum gravi: Azi cerșetor, mâine agresor! Îți convine?

Fenomenul respectiv a luat o amploare destul de mare în ultimii ani în România. Pentru șoferi, sunt destul de iritanți, insistenți și pot deveni foarte ușor și periculoși.

Conducând zilnic, am observat că se împart în mai multe categorii al căror scop este de fiecare dată același:obținerea unor sume de bani.

Categoria A: cei oarecum normali, adică cei care au toate organele evidente prezente și nu au un cățel sau un copil în brațe. Nu vând nimic, nu spală parbrize..ci doar au o poveste impresionantă,  cu care speră să îți atingă coarda sensibilă deja enervată că ești în întârziere la lucru sau că ești semi-paralizat după o zi extenuantă. Și cer și fac ochi miloși și întind mâinile umili sperând că le umpli cu bani, nu mâncare! Dacă dăm timpul înapoi cu 10 secunde, povestea lor cuprinde și o lipsă acută de hrană. Dar ei sunt independenți, doresc să aibă puterea de a alege ce vor să mănânce, nu să hotărăști tu pentru ei.

Categoria B: Mame cu copii.Femeie în toată puterea, cară un țânc după ele, sperând că măcar femeile să fie impresionate de poveștile lor de viață. Plouă, bate vântul, ninge, arde soarele, nu contează. Bani să iasă.

Categoria C: Cerșetorii cu animale. De obicei au un cățeluș ,pe care îl ține în cele mai multe cazuri un copil în brațe, iar motivul de data aceasta pare să fie animăluțul. Adică banii sunt pentru mâncarea de câini, în niciun caz nu vor merge spre un burtos crud căruia nu îi pasă nici de copil nici de animal.

Categoria D: Cerșetorii bolnavi. Ba nu au o mână, ba nu au un picior, ba au prea multe. Banii obținuți în cazul ăsta merg pentru tratamente. Dar dacă te întorci în timp cu 5 ani, povestea era aceeași, numai că între timp s-au strâns bani și pentru un concediu all-inclusiv în Bora-Bora de 3 luni în plin sezon.

De obicei eu sunt o persoană miloasă și ușor impresionabilă, dar nu știu de ce, cazurile astea mă cam lasă rece. Nu dau bani cerșetorilor și nici nu am de gând să schimb asta. Plecând urechea la poveștile lor și acționând în consecință, cred doar că ajut la amplificarea fenomenului. Nu îi ajut cu nimic,doar le întăresc credința că ceea ce fac este bine și corect.

Voi cum procedați? Dați bani cerșetorilor? Vă impresionează poveștile lor?

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

7 thoughts on “Azi cerșetor, mâine agresor

  1. Ca tot veni vorba de acest lucru am si eu o dilema.daca un mic cersetor vine la voi(10-11 ani) si va cere o tigara ce faceti ii dati sau nu? Am fost pusa acum cateva zile in aceasta postura stateam la o terasa si un tiganus vine la mine cerandu-mi o tigara primul lucru a fost sa il refuz gandindu-ma ca are o varsta frageda,sanatatea lui and co. insa implorandu-ma de nenumarate ori am cedat si i-am dat deoarece eu fiind nefumatoare stiu ce inseamna sa nu ai o tigara la indemana si sa "poftesti".si acum revenind la "cersetor-agresor" eu de fel sunt o fire foarte sensibila si miloasa si ma impresioneaza foarte tare atunci cand vad un barbat sau o femeie cum se folosesc de un biet bebe pentru a face bani .mi s-a intamplat sa vad cersetori care bagau replica" da-mi si mie fata un ban sa am sa iau de mancare la copil" si ei aveau sticla de bere in mana sau langa ei.

  2. Și mie mi s-a întâmplat să vină copii să îmi ceară o țigară. Nu le-am dat. Iar pe cei cu copiii după ei? Păi le-aș lua copiii, iar pe ei i-aș spânzura! Ăia nu se numesc părinți. Sunt doar niște animale care s-au înmulțit!

  3. Ai sa razi (amar), dar sunt destui cersetori care au avut o cariera frumoasa pana la momentul iubirii cu… alcoolul.

  4. Nu dau bani cersetorilor, niciodatam indiferent de situatie…stiu ca este vorba accea din popor ca “iti faci pomana”, insa nu vreau sa “imi fac pomana”, cu ” un burtos crud căruia nu îi pasă” asa cum spui si tu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *