Ce este sindromul post-vacanta?

Sindromul post-vacanta, departe de a fi considerat o depresie in adevaratul sens al cuvantului, desemneaza un ansamblu de simptome de care unele persoanele pot suferi dupa o perioada de repaos sau vacanta.

Sindromul post-vacanta reuneste un ansamblu de emotii pe care unele persoane le manifesta la intoarcerea la munca, dupa o perioada mai lunga sau mai scurta de vacanta. Aceasta dereglare emotionala se caracterizeaza prin aparitia unei apatii, a unei tristeti sau unei oboseli fizice si psihice totodata. Ai intampinat deja aceasta problema? Iata tot ce trebuie sa stii despre sindromul post-vacanta.

Sindromul post-vacanta este o tulburare?  Niciun manual de psihologie sau de psihiatrie nu evoca sindromul post-vacanta. Nu este considerat un tip de depresie. Drept urmare, nu este considerat o tulburare psihologica si o dereglare temporara mai degraba. Persoana in cauza trebuie sa se adapteze din nou sarcinilor zilnice dupa o perioada de vacanta. Acest sindrom a aparut conform specialistilor datorita faptului ca munca este considerata o activitate negativa, obligatorie, care ne obliga sa afcem unele sacrificii.

Se adauga faptul ca, daca intr-o societate diferita, locul de munca ar fi considerat drept un loc in care se stimuleaza creativitatea si dezvoltarea personala, sindromul post-vacanta nu ar mai fi existat.

Adaptarea, principala problema. Profesorul Michael Baignet ne asigura de faptul ca principala problema in cadrul sindromului post-vacanta este adaptarea. Acesta considera normal ca ne simtim trisit odata cu reintoarcerea la munca, demotivati sau nostalgici, mai ales cand ne reintoarcem la munca dupa vacanta de vara. Acesta afirma ca, in timpul vacantei, persoanele realizeaza activitati placute, departe de rutina. Atunci cand incetam sa facem lucruri care ne plac si incepem sa facem altele, cam obligatorii, care nu ne plac atat de mult, resimtim nostalgie si o anumita perturbare.

Citeste si:  Urări cu amintiri.

Din fericire, sindromul post-vacanta dureaza doar 10-15 zile, pana cand persoana in cauza reuseste sa se adapteze, sa isi stapaneasca gandurile, comportamentul si emotiile. Datorita faptului ca aceasta tulburare nu este definita, simptomele nu sunt concrete. Persoanele care sufera de sindrom post-vacanta pot prezenta simtpome atat dizice cat si pishice.

Simptome fizice :

  • oboseala ;
  • vertij ;
  • lipsa concentrarii ;
  • deficit de atentie ;

Simptome mai putin frecvente includ :

  • tahicardie ;
  • dureri de cap ;
  • lipsa apetitului ;
  • insomnie ;
  • probleme digestive ;

Simptome emotionale :

apatie ;

-melancolie ;

– nostalgie ;

– irascibilitate ;

-tristete ;

Daca aceste simptome nu dispar in doua saptamani maxim, putem vorbi despre semnele unui stres acut, de anxietate generalizata, de atacuri de panica, etc.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *