Invata-ti copilul sa vorbeasca corect

logopedie

Pentru a ne face prieteni este necesar sa stim cum sa vorbim, cum sa interactionam cu cei din jur. Limbajul articulat si rational este ceea ce ne diferentiaza, pe noi oamenii, de restul vietuitoarelor. In conturarea unei vieti sociale este esential sa vorbim corect si sa transmitem informatiile cat mai clar.

Din pacate, un numar destul de mare de copii se confrunta cu dificultati in vorbire, iar necorectate la timp, se pot agrava, ceea ce il va influenta in viitor. Pentru corectarea dificulatilor in vorbire a copiilor este necesara programarea acestora la un logoped.

Copilul va fi diagnosticat si apoi i se va recomanda un tratament. Tratamentul pentru dificultatile de vorbire constau in jocuri interactive si educative ce il vor determina sa pronunte corect sunetele ce ii creaza dificultati, intr-un mod amuzant. Copiii invata cel mai bine in joaca.

Daca deficientele sunt minore, logopedul poate recomanda exercitii ce pot fi realizate de catre parinti.

Dificultatile in vorbire pot avea mai multe cauze, majoritatea sunt din pricina familiei sau a apropiatilor. In primii ani din viata, copiii imita oamenii din jur, iar invatatul vorbitului se efectueaza in acelasi mod. Daca in jurul lui aude cuvinte pronunta gresit si el va tinde in a face acelasi lucru, de asemenea, daca nu este corectat va retine si va folosi forma gresita.

Din amuzament, multi parinti nu isi corecteaza copiii atunci cand pronunta gresit anumite sunete sau anumite cuvinte, iar acest lucru este gresit pentru ca poate sa creeze o confuzie acestuia si o educatie gresita aduce consecinte mari la maturitate.

Citeste si:  Ce sunt electrocasnicele incorporabile si care sunt avantajele lor

Vorbitul articulat se invata, efectuarea corecta a acestuia se realizeaza in timp, pe masura ce se acumuleaza informatii, nimeni nu se naste invatat, iar pentru ca cel mic sa poate sa vorbeasca corect este nevoie sa i se ofere informatii. In cazul in care nu reusiti sa il faceti sa vorbeasca corect, va fi nevoie sa participe la sedinte de logopedie.

Specialistii vor lucra cu cel mic prin jocuri, invatandu-l sa pronunte corect cuvintele si sunetele la care are dificultati. De asemenea, aceste sedinte se realizeaza atat individual, cat si in grup.

Este esential, pentru obtinerea de rezultate mult mai satisfacatoare, ca parintele sa participe alaturi de copil. Copiii au tendinta, ca in momentul in care fac ceva anume, sa astepte parerea parintelui, de aceea acestia trebuie sa participe sa isi incurajeze pruncii.

Din pacate, nu toate cauzele ce determina dificultatile in vorbire sunt temporare, unele sunt din cauze neurologice si sunt foarte dificil de rezolvat. Insa in cea mai mare parte, deifientele apar din cauza lipsei unei educatii corespunzatoare.

Este indicat pentru parintii care observa aceste deficiente la copiii lor sa ii duca pana in varsta de 6 ani la sedinte de logopedie. In intervalul de la doi la sase ani copilul invata cel mai bine.

Parintele este o parte foarte importanta in sedintele de logopedie, acesta trebuie sa colaboreze atat cu specialistul, cat si cu propriul copil pentru ca rezultatele sa fie satisfacatoare.

Problemele de logopedie sunt dificultatile in pronuntarea anumitor cuvinte, sunete, silabe, dificultati in inghitire, masticatie, chiar si necontrolarea tonului prin care este transmis un mesaj. Pentru o viata sociala de succes este necesar sa ne controlam tonul prin care transmitem un mesaj si este esential sa avem un vocabular dezvoltat.

Citeste si:  Cele mai inteligente bancomate

Dificultati in vorbire prezinta si adultii, nu numai copii si de aceea se efectueaza sedinte de logopedie si pentru adulti. Cauzele ce au provocat aceste dificultati pot fi din cauza unor traume sau pur si simplu din cauza ca persoana respectiva nu a avut parte de o educatie corespunzatoare.

Cum se desfasora sedintele de logopedie?

Activitatile desfasurate in timpul sedintelor sunt personalizate, in functie de nevoile copilului si de personalitatea acestuia. Pentru ca rezultatele sa fie satisfacatoare, este necesar sa existe o interactiune intre specialist si acesta, iar copilul trebuie sa aiba incredere in logoped.

Jocurile sunt distractive deoarece activitatile amuzante sunt cea mai buna solutie prin care puteti face un copil sa fie atent si sa invete. De asemenea, unele clinici apeleazaa la metode prin care ofera recompense copiiilor cand rezolta un test sau o activitate corect.

Este importanta participarea parintilor?

Precum am precizat si mai sus, este necesar ca parintele sau tutorele sa participe la sedinte pentru a se obtine rezultate mai bune. Pe langa faptul ca cel mic va cauta cu privirea persoana importanta din viata lui pentru a cere aprobarea sau pentru a fi felicitat, parintele poate observa atent cu decurge o sedinte si va putea aplica metodele si acasa.

Este necesar exercitiul pentru a se corecta aceste probleme, iar de multe ori doar sedintele de logopedie nu sunt de ajuns, de aceea este indicat sa se realizeze anumite activitati si jocuri si acasa, de catre parinte. Specialistul va oferi recomandari parintelui si sfaturi pentru a putea realiza cu succes exercitiile pentru copilul sau si acasa.

Citeste si:  Teribilismul varstei

Terapia efectuata de un logoped consta in dezvoltarea limbajului prin realizarea unor exercitii prin care copilul sa isi anterneze aparatul fonoarticulator, de asemenea se vor efectua exercitii de respiratie. Terapia nu trebuie resimtita intr-un mod negativ de catre copil, de aceea sedintele se vor efectua intr-un cadru prietenos si se vor folosit materiale si elemente atractive precum jocurile si anumite jucarii.

Un specialit va lua in calcul personalitatea copilului pentru a putea interveni si pentru a il putea corecta eficient, astfel incat sa poata sa il faca pe cel mic sa fie increzator, bineinteles ca aceste sedinte se vor desfasura sub consilierea familiei.

Este necesar sa va urmariti copilul in primii ani de viata si sa ii observati gesturile si cuvintele pe care le pronunta, este adevarat ca unele sunete sunt mai greu de pronunat, insa este recomandata o consultatie logopedica pentru a se recomanda un tratament si daca acesta trebuie efectuat prin terapie logopedica sau doar cu ajutorul parintelui acasa.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *