Constat cu o tristețe din ce în ce mai mare, că limba română a intrat pe o pantă descendentă și se îndreaptă cu o viteză amețitoare spre pierire. Din ce în ce mai puțini români scriu corect. Unii au uitat, alții nu au învățat. Însă cu toții dau vina pe ”grabă”.
Țin să îi contrazic. Scrisul corect devine instinctiv. Ca și condusul. Nu e ceva la care trebuie să te gândești și să îl planifici pas cu pas. Ori știi să il faci ori nu știi. Punct. Dacă nu există exercițiu, cu timpul totul se uită.
Observ că generațiile care au petrecut mai mult timp în fața unui calculator și mai puțin timp în lumea reală, au destul de multe probleme cu gramatica limbii române.
Și-au dezvoltat un limbaj propriu, pe care l-au adoptat de comun acord, astfel renunțând aproape în totalitate la regulile de bază pe care le-au învățat sau ar fi trebuit să le învețe la școală. Literele au fost înlocuite de cifre, cuvintele au început să fie prescurtate sau modificate astfel încât timpul alocat scrierii lor să fie unul cât mai redus, semnele de punctuație au început să dispară cu desăvârșire.
Cine sunt vinovații?
mIRC, Yahoo Messenger, Facebook, Twitter, profesorii, părinții, elevii, sistemul de învățământ?E foarte ușor să arătăm cu degetul spre ceva sau cineva anume, dar ne e foarte greu să ne și explicăm gestul. Răspunsurile la această întrebare sunt unele parcă rătăcite printre manualele vechi și prăfuite ale copilăriei noastre.
Tot ce știu e că nu mai există dorință de a păstra limba română vie. Pe lângă bătăile de joc din punct de vedere gramatical, aceasta s-a umplut și de cuvinte împrumutate din alte limbi (engleză, germană, franceză, italiană). ”Parcă sună mai bine în engleză”. De câte ori nu ați auzit pe cineva zicând asta când a folosit un cuvânt/expresie în limba engleză, dar putea foarte ușor să găsească și un echivalent în limba româna?
Îmi aduc aminte de orele din școala primară. Când eram pedepsiți dacă nu scriam corect. Ni se cerea să ne refacem tema până când o scriam corect din punct de vedere gramatical. Ni se explicau regulile. Eram învățați să le respectăm. Nu vreau să spun acum că ”pe vremea mea…”. Timpurile s-au schimbat, totul a evoluat. Dar mi-aș dori să se găsească o soluție potrivită vremurilor de acum pentru această problemă gravă. Asta înainte de a deveni România o țară în care limba română se va preda ca și materie opțională…
Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.
Cred ca nu putem face altceva decat sa-i atentionam pe toti care gresesc, chiar daca ne luam scatoalce…si sa le aratam celorlalti in permanenta importanta scrierii corecte.
Da, corect. Numai ca de multe ori esti catalogat ca si “destept” cand incerci sa ii explici cuiva asta…
Se întâmplă aşa pentru că noi am permis să se întâmple asta. Într-adevăr, e gravă problema, de aceea doar oamenii care mai păstrează încă în folosinţă limba română corectă reuşesc în viaţă, deşi, poate, e mult prea mult spus. Dar, altfel, nu se poate. Vorba lui Băsescu, ţara asta are nevoie şi de proşti, iar lor nu le trebuie prea multă gramatică, atâta timp cât ştiu, mecanic, în fiecare clipă a existenţei lor, unde se găsesc toate cele trebuincioase lor…
Da…dar ce e trist este ca am vazut si jurnalisti care au cam rupt legaturile cu gramatica, profesori,manageri…Asta deja mi se pare de neiertat. Si stau si ma gandesc cum au ajuns pana la varsta respectiva si mai ales in functia respectiva fara sa stie niste reguli de baza ale limbii romane.
A, da, asta se explică uşor, când ai banii potriviţi şi neamurile şi mai potrivite în funcţiile de rigoare…
Banii aia pe care ii dau pentru obtinerea diferitelor functii, mai bine i-ar investi in niste carti de gramatica…
Adina, nu sunt de acord cu delimitarea asta numai la generatiile "online". Pe vremea bunicilor nostri se faceau 4 clase si faceau niste dezacorduri crase, pe vremea noastra :P erau, deasemenea (sau eram ca sa nu fiu acuzat de infatuare), destui care n-aveau nici cea mai mica legatura cu regulile elementare ale limbii romane. Diferenta este ca acum, accesul la la "publicare" este la indemana oricui si devine mult mai vizibil.
Cultura impusa de parinti si de cei din jur este de vina. Multi prefera de exemplu sa il asculte pe Salam cum da cu milioanele si sa vorbeasca greist si sa fie semi-analfabet. Este trist ce se intampla. Eu de exemplu cand o aud pe sor-mea ca vorbeste gresit sau cand o vad ca scrie gresit ii dau una peste cap sa scrie corect.
Da, Vali asa e. Dar persoanele de care vorbesti tu erau cele care nu mergeau la scoala, asa ca nu aveau de unde sa stie toate lucrurile astea. Acum sunt sute de exemple de oameni care au terminat o facultate si nu stiu cand se scrie “s-a” si “sa”.
Bravo tie! Si nu uita, sa ii si explici de ce se scrie asa. :)
Pe mine ma deranjeaza foarte mult faptul ca in incepand din gimnaziu nu se mai pune accent pe gramatica. Totul se reduce la literatura si memorat. Nu se pune accent pe libera exprimare, pe textele argumentative facut de elevi pentru a invata sa isi exprime opiniile. Eu am avut parte de 2 profesoare de limba romana care nu isi doreau sa motiveze elevii sa invete si altceva in afara de comentarii. Spuneau ca este suficient ce am invatat in clasele primare. Si am absolvit o scoala generala foarte buna si un liceu de top, aveam anumite pretentii de la profesori…
Hai sa nu amestecam borcanele! Deja ma seaca referirea asta la manele in orice context…
Cum vad ca spune si Adina mai jos, sistemul de invatamant a ajund la pamant. Cunosc personal si vad in jurul meu, chiar si in online, destui oameni care s-au tarat prin liceu, au copiat putin la Bacalaureat dupa care au terminat o facultate si un masterat la universitati fantoma unde singura conditie este sa fii cu taxa "la zi" si ei n-au nici cea mai mica legatura cu domeniul studiat si nici cu vreo evolutie generala nu se pot mandri.
Corect, bunicii nostri nu mergeau la scoala, i-am dat doar ca exemplu de delimitare.
In generatia noastra insa nu mai putem vorbi de "4 clase" si tot suntem destui care nu mai cunoastem regulile elementare. Si nu ma refer aici la greselile "de finete" in exprimare ci la dezacorduri crase.
Spuneam mai sus doar ca nu cred ca e o problema a unei generatii si in niciun caz nu cred ca e din cauza internetului. Internetul si media, in general, (sau mai exact accesul in masa) nu face altceva decat sa expuna mult mai vizibil o conditie deja existenta.
Da..dar daca totusi Internetul are un impact asa mare asupra generatiilor, ar fi dragut sa le si invete putin cum sa scrie…:)
Ah, discutia despre oameni care au terminat niste studii intr-un anume domeniu si nu au ramas cu nimic, cred ca e una foarte elaborata :))
Andreea, din pacate “scolile de top” nu iti mai ofera garantia unor profesori pregatiti pe masura…
Ca n-au acumulat cunostinte in domeniul studiat (in cazul studiilor superioare) n-ar fi o tragedie, sunt multe motive pentru care unii urmeaza o facultate, nu neaparat sunt interesati de cariera in domeniul respectiv. Dar sa ai in spate 16-18 ani de studii si sa ramai la stadiul de "generala" in gandire e deja grav…
Da, limba romana este optionala, sau cel putin asa o vad tinerii acum. Mai grav este ca ei nu-si vorbesc nici propria limba cum trebuie, dar pretind ca vorbesc inca 2-3 pe langa. e de-a dreptul trist sa ii spui cuiva ca "i-ati" nu e corect si sa se uite tamp in ochii tai si sa te intrebe "da' de ce?? ca eu numai asa l-am vazut scris, vii tu, desteapta si-mi spui ca nu-i bine". De fapt asta cred ca e problema. Vedem atatea lucruri total incorecte, le luam de bune, si cand cineva ne spune ca nu-i bine, ii zicem ca-i el prost. Desi nu e.
Da, ai dreptate, că și în jurul nostru din păcate de cele mai multe ori greșelile de acest gen sunt trecute cu privirea. Multe dintre ele sunt atât de des folosite, încât devin termeni uzuali…trist…:(
mie nu mi se pare evolutie ci declin. Acum depinde cum privesti situatia.