Misterele epavei de la Costinesti

epava din costinesti

Simbol al litoralului romanesc, in general, si al celui din Costinesti in particular, nava care se evidentiaza in peisajul plajelor din micul sat de vacanta are o istorie enigmatica, ce inca nu a fost elucidata in totalitate, este pricipala atractie pentru miile de turisti care viziteaza Costinestiul in fiecare zi. Poti sa te bucuri cu incredere de soarele verii, sa faci poze la Epava, iar de aici poti rezerva cazare rapid in Statiunea Tineretului.

Vasul a apartinut grecului Aristotel Onassis, un om foarte bogat la vremea sa. Naufragiul este un subiect in jurul caruia planeaza mai multe legende, locuitorii inca mai vorbesc si astazi de noaptea de 15 octombrie 1968, cand nava a esuat aproape de plaja, iar parerile in privinta cauzelor care au dus la acest eveniment sunt inca impartite.

Una din legende spune ca acest incident ar fi fost provocat in mod intentionat de capitan la ordinul grecului, in scopul de a incasa despagubirea oferita de asiguratori care era foarte mare. Aceasta legenda este credibila, intrucat se pare ca in doi ani nava urma sa fie retrasa din circulatie si trimisa spre casare. Constatarile facute de autoritatile romane la acea data, care contraziceau scenariul unui naufragiu accidental, au facut insa ca asiguratorii sa refuze plata asigurarii catre grec.

Citeste si:  Top destinatii virtuale incredibile de descoperit

O alta legenda, mai putin credibila de aceasta data, vehiculeaza ideea ca echipajul ar fi fost derutat de lumini si ca ar fi crezut ca se afla, de fapt, in portul din Constanta. Totusi, faptul ca in acea perioada Costinestiul nu era decat un mic sat pescaresc si nu se bucura de amenajarile de astazi face ca aceasta situatie sa nu fie mai deloc plauzibila. In plus, ulterior s-a constat ca instrumentele de directie ale vasului erau in perfecta functionare.

O alta poveste spune ca nava ar fi fost plina de portocale, iar marinarii, de teama naufragiului, ar fi aruncat portocalele de pe vas, astfel incat locuitorii din Costinesti au intrat in posesia lor si la cateva saptamani de la incident pana si in Constanta se gaseau portocale gratis peste tot.

In orice caz, naufragiul s-a produs in conditii suspecte. Ulterior nefericitului eveniment, nava nu a mai fost luata de greci si a intrat in posesia statului roman. Localnicii au furat tot ce s-a putut de pe vas, iar la revolutie s-a zvonit ca acolo se afla ascunsi teroristi.

Putini stiu ca nava de 131 de metri lungime si 17 metri latime a fost construita in Irlanda de Nord, la Belfast, pe aceleasi santiere unde s-a construit si vasul ”Titanic”, un alt destin tragic. Primul sau nume a fost ”Empire Strength”, iar prima lansare in apa a avut loc la data de 28 mai 1942.

Citeste si:  Turcia, destinaţii de vis

Povestile din jurul vasului au fost nenumarate, iar aura de mister a planat deasupra timpului, dandu-i un plus de imagine. Totusi, din pacate anii au fost nemilosi cu epava-simbol al statiunii. Pradata de hoti si de rugina, aceasta a cedat, rupandu-se in doua in timpul unei furtuni. Chiar si asa, epava ramane o amintire nelipsita a turistilor ce vin sa viziteze Costinestiul, loc de intalnire si loc de aventurare pentru inotatorii curajosi. Pana si suvenirurile sau tablourile specifice statiunii au imortalizat aceasta emblema misterioasa, iar pozele cu epava sunt nelipsite din bagajul de amintiri cu care turistii pleaca de la Costinesti.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *