Cum sa scapi de dependenta de smartphone?

dependenta de telefon

Adam Alter povesteste in noua sa carte “Irezistibil: Dezvoltarea Tehnologiei ce provoaca dependenta si preocuparea de a ne tine preocupati“:

Atunci cand oamenii vorbesc despre o dependenta, primul lucru la care se gandesc sunt drogurile ilegale, alcoolul si tutunul. Insa in epoca moderna, dependentele comportamentele sunt mult mai des intalnite si mai parsive, iar smartphone-ul este vinovat de acestea. Adam Alter, un profesor de marketing si psihologie in cadrul Universitatii din New York, afirma ca telefonul provoaca dependenta prin desing-ul sau o dependenta de care scapam cu greu.

In noua sa carte “Irezistibil: Dezvoltarea Tehnologiei ce provoaca dependenta si preocuparea de a ne tine preocupati“, acesta explica modul in care oamenii sunt indreptati catre aceasta dependenta si ofera sugestii despre cum poate fi evitat si incetat acest prost obicei. El a discutat despre descoperirile si concluziile lui in show-ul Knowledge@Wharton, pe canalul 111 pe canalul Sirius XM!

Iata o transcriere a conversatiei:

Knowledge@Wharton: O parte din titlul noii tale carti este “de a ne tine preocupati” asupra tehnologiei. Aceasta este o mare problema.

Adam Alter: Tehnologia pe care o consumam la momentul actual este oferita in diverse moduri, foarte bine gandite insa. Companiile care produc aceste dispozitive care ne aduc mai aproape tehnologia si informatiile, sunt foarte preocupate de ceea ce facem noi. Aceste companii incearca sa faca tot ce le sta in putinta pentru a se asigura ca ne petrecem suficient timp pe dispozitivele lor. Asa fac ei bani. Este o adevarata afacere si sunt foarte atenti asupra modului in care realizeaza continutul pe care ni-l prezinta.

Knowledge@Wharton: Mi-ar placea sa cred ca aceasta nu este o dependenta, insa incep sa vad acest lucru chiar la copiii mei si sa ma ingrijorez. Aceasta este o problema din ce in ce mai prezenta in familiile noastre si trebuie sa ne gandim cum o putem rezolva, nu numai sa o ignoram.
Alter: Este foarte important sa definim termenul de dependenta, mai ales cand vorbim despre dependenta comportamentala, pentru ca este foarte diferita de orice alt tip de dependenta. De obicei ne gandim la dependenta ca la un raspuns al creierului la o anumita substanta. Insa nu despre asta este vorba aici. Vorbim despre experiente si comportamente. Insa ceea ce este si mai interesant este ca atat creierul cat si corpul raspund la fel la aceste experiente. Vedem aceeasi cantitate de dopamina, o substanta chimica eliberata de creier care ne face sa ne simtim foarte bine. Si vedem aceleasi raspunsuri comportamentale.

“Vedem aceeasi cantitate de dopamina, o substanta chimica eliberata de creier care ne face sa ne simtim mai bine”.

Daca ti se spune, de exemplu, ca saptamana viitoare nu vei avea voie sa folosesti telefonul, pentru multi oameni, acest lucru produce anxietate. A existat un studiu interesant in acest sens, cand adolescentilor li s-a oferit posibilitatea sa faca o alegere: fie iti rupi un os in corp sau iti spargi telefonul. Sunt doua lucruri foarte amuzante despre acest raspuns.

46% din respondenti prefera un os rupt in locul unui telefon spart. Insa chiar si oamenii care spun ca prefera sa isi sparga telefonul, cand te uiti la ei cum iau aceasta decizie, nu este chiar de moment. Ei se gandesc, se chinuie si incep sa realizeze tot ceea ce s-ar putea intampla gresit daca nu ar mai avea telefon. Multi dintre ei chiar au afirmat “Macar cand imi revin din cauza osului rupt, am un telefon care sa ma aline“. Aceasta cu siguranta este o dependenta. Si destul de extrema…

Knowledge@Wharton: Ce au ezitat cel mai mult oamenii cand au fost pusi in situatia sa isi rupa un os sau sa isi sparga telefonul si sa nu il mai poata accesa o anumita perioada?

Alter: Cea mai mare problema, indeosebi in privinta tinerilor, este aceea ca telefoanele reprezinta un mod de comunicare cu ceilalti. Cu alte cuvinte, un telefon este echivalent cu coloana vertebrala a vietii lor sociale. Fara telefon pierzi contactul cu oamenii, ceea ce pentru orice fiinta umana este unul din cele mai grave lucruri care se pot intampla. Am prefera durerea fizica decat ignorarea. Pentru multi oameni, ideea de a nu mai avea un telefon este echivalenta cu ideea de a incheia orice mijloc de comunicare. Aceasta este cea mai mare problema.

Citeste si:  INTERVIU CU BLOGGERI:ELENA CÎRÎC:"Blogosfera e una dintre cele mai frumoase comunităţi din care fac parte"

Dar mai sunt si altele, desigur. Cand te gandesti la telefoane, la incantarea pe care o simti cand primesti un mesaj si cand il verifici sau cand verifici cate like-uri ai primit la un post pe Instagram, acestea sunt imprevizibile. Insa, cand primesti multe like-uri, share-uri, aprecieri, retweet, cu siguranta te simti foarte bine! Si sa fii privat de aceste lucruri pentru o saptamana este extrem de neplacut!

Daca li se spune ca nu au voie sa folosesti telefonul pentru o saptamana, multi oameni devin anxiosi.

Knowledge@Wharton: A existat o zi nationala a deconectarii, in luna martie. Este o idee foarte buna, insa ce impact ar putea avea?

Alter: Aceasta zi este programata pentru a oferi oamenilor o zi in care au o scuza in care sa se deconecteze in acest sens si sa vada cat de placut poate fi, pentru ca am uitat cum este. Acum traim cu impresia ca singurul mod de supravietuire este sa ne inconjuram de tehnologie. Unul din cele mai importante lucruri pentru care militez este ca oamenii sa petreaca 3 sau 4 ore fara tehnologie. Poate de la 5 pana la 8 seara, sa iti pui telefonul departe, intr-un sertar. Sa interactionezi cu oamenii din jurul tau, cu natura, sa faci ceea ce iti place.

Knowledge@Wharton: Esti taticul unui baietel si te pregatesti de venirea pe lume a celui de-al doilea copil. Asadar, copiii tai se nasc in epoca tehnologiei. Cat de mare este provocarea aceasta pentru parintii din ziua de azi?

Alter: Este o mare provocare. Este o provocare mai mare decat mi-as fi inchipuit. Copiii care s-au nascut in epoca iPhone si iPad au 10 ani si sunt chiar si mai mici. Nu cunosc alta alternativa. Cei mai mari cunosc exact care sunt alternativele, cum este sa porti o conversatie fata in fata. Pentru multi copii mici, nici nu ne putem gandi cum va arata viata lor in adolescenta sau in anii tineretii. Pentru ca vor creste in aceasta epoca mixta, nu vor cunoaste alternative, nu le vor placea. Si nici nu va exista o alternativa viabila pentru ca toata viata lor se va invarti in jurul tehnologiei.

Knowledge@Wharton: Dar exista o preocupare si despre schimbarea modului in care conversam, de la online, la cel fata in fata. Problema este ca s-ar putea sa nu se mai intoarca acele vremuri.

Alter: Macar privim acest lucru cu nostalgie. Daca esti nostalgic asupra unui lucru, te chinui sa il aduci inapoi. Putem incerca sa readucem la viata contactele pe care le aveam inainte cu oamenii. Daca ai un copil in aceasta epoca tehnologica, cu siguranta iti va fi dor de acest lucru. Pare a fi doar o parte a unei ere de mult apuse. Copiii nostri nu vor avea parte de aceleasi beneficii. Si tocmai asta este problema, ca acest tip de conversatii ar trebui readuse in cultura noastra, in caz contrar copiii nostri ar fi privati de acest lucru pentru tot restul vietii lor.

Knowledge@Wharton: Care sunt cele mai importante probleme care te preocupa despre social media si lipsa conexiunii?

Alter: Una din cele mai mari probleme pe care le avem este ca, atata vreme cat sunt mici, copiii testeaza diverse lucruri in lumea sociala. Daca as fi un copil, asa cum eram inainte, as fi spus ceva foarte rautacios, iar celalalt copil ar scrasni din dinti, ar plange, m-as simti prost si nu as mai face niciodata acel lucru. Asta se intampla inainte cu majoritatea oamenilor. Insa nu se mai intampla si acum.

Citeste si:  Interviu cu bloggeri: Miruna: "În ţara asta nu mă mai miră nimic!!"

Daca interactionezi cu oamenii strict online ii agresezi, le transmiti ganduri negative si nu primesti niciun feedback. Nu inveti sa empatizezi. Nu stii cum este sa ranesti si sa fii ranit. Ai o impresie total aiurea despre modul in care poti reactiona cu oamenii si este un lucru destul de periculos.

Este din ce in ce mai greu sa formezi o legatura cu oamenii pe plan social. Este din ce in ce mai greu sa lucrezi intr-un anumit loc pentru ca trebuie in permanenta sa incerci sa interactionezi cu oamenii fata in fata la locul de munca. Insa daca este prima data cand faci acest lucru si esti mai mare, cu siguranta ai pierdut o perioada importanta cand trebuia sa inveti ce se face si ce nu.

Knowledge@Wharton: Este un simt al libertatii fals.

Alter: Aceasta este o metoda de abordare interesanta. Iti da oportunitatea de a fi rau si insensibil, lucru pe care cu siguranta il inveti si cand esti mai tanar, pentru ca vezi exact care sunt consecintele. Daca nu reusesti sa le vezi, vei repeta acel lucru la nesfarsit. Aceasta este natura umana.

Knowledge@Wharton: Aceasta este o parte din ceea ce am vazut in procesul de selectie al presedintelui Statelor Unite.

Alter: Cu siguranta. Este o posibilitate. Cred ca retelele sociale reprezinta un mod negativ de a comunica informatii pentru ca, fie esti anonim sau eliminat de alti oameni. Nu obtii niciodata feedback. Este usor sa agresezi.

“Cand primesti multe like-uri, share-uri, retweet-uri, ai un sentiment foarte placut.”

Cea mai negativa forma a naturii umane sta in comentariile de pe YouTube. Aceste comentarii anonime sunt rautacioase. Aceasta campanie electorala a fost intr-un fel “anonimizata”, iar diversi oameni au putut arunca cu insulte unii in altii de la distanta. Este foarte greu ca oamenii sa fie mai apropiati unii de altii, daca nu au acea conexiune fizica la anumite momente.

Knowledge@Wharton: Oamenii mai fac o alegere ciudata – aceea de a avea un telefon mai performant si mai bun decat o haina noua, buna sau o pereche de incaltari noi.

Alter: Aceste lucruri obisnuiau sa fie un lux, insa au devenit esentiale. In primul rand, din cauza ca preturile s-au micsorat si au devenit indispensabile. Este foarte greu sa te intorci la lucrurile de baza. Este greu sa muncesti, sa calatoresti, sa comunici fara aceste telefoane. Ele au devenit o parte esentiala a vietii noastre. In loc sa fie dorinte, au devenit nevoi.

Knowledge@Wharton: Companiile inteleg potentialele capcane si cum sa le faca fata acestor probleme?

Alter: Companiile mari cu siguranta au inteles aceste lucruri. Google are sau a avut o persoana pe postul de designer etic si slujba lui consta in sfatuirea asupra potentialelor capcane ale produselor.

Daca aceste companii realizau un produs care prezenta particularitatile unei dependente, job-ul lui era sa le spuna “consider ca trebuie sa regandim acest lucru pentru a fi mai putin periculos“. Indiferent de ce sugera, ideea era sa apropie produsul de om, intr-un anume sens. Insa multe companii nici nu sunt constiente de aceste pericole si sfaturi…. de fapt, portabilitatea telefoanelor le face atat de periculoase. Continutul este cel mai important, insa trebuie sa fie transmis intr-un fel sau altul. Treaba cu telefoanele este ca, daca opresti mai multi oameni in aceeasi zi si ii intrebi “poti ajunge la telefonul tau fara a-ti folosi sau misca picioarele“? Majoritatea vor raspunde ca da.

Si ai putea sa intrebi chiar si in miez de noapte, in timpul unei zile obisnuite la munca, oriunde, oricand. Asta pentru ca oamenii poarta aceste dispozitive. Sunt in buzunarele lor, atasate de coapse, sunt chiar acolo. Cred ca asta le face insidioase.

Citeste si:  Interviuri cu bloggeri: Chinezu: "Am decis când am început să iau în serios blogul să scriu pagini de carte 2.0"

Este chiar si un studiu realizat in acest sens, ce arata ca daca ai un telefon pus cu susul in jos pe o masa in timp ce porti o conversatie cu cineva, conexiunea se degradeaza. Nu ai nicio conexiune cu cineva doar pentru ca iti sugereaza ca este o lume dincolo de ceea ce stii tu si careia ar trebui sa ii dai atentie.

“Daca ai un telefon pus cu susul in jos pe o masa in timp ce porti o conversatie cu cineva, conexiunea se degradeaza”

Knowledge@Wharton: Cum putem rezolva aceasta problema?

Alter: Suna destul de simplu. Tot ceea ce trebuie sa spunem este “Nu, nu voi folosi acest dispozitiv. Il voi pune bine undeva pentru cateva ore“. Cu siguranta este primul lucru pe care trebuie sa incerci sa il faci. Apoi, trebuie sa mai iei din puterea telefonului tau si anume sa dezactivezi toate sunetele care te anunta ca ai primit un e-mail, o notificare, etc. Asigura-te ca telefonul nu iti spune cand sa il consulti, ci tu sa decizi acest lucru.

Daca vezi o iconita de Twitter sau Instagram sau altceva, acesta reprezinta un semnal ca trebuie sa pui mana pe telefon. Suna intr-un fel ca in povestea cu cainele lui Pavlov, numai ca tu esti cainele care face un anumit lucru pentru a primi o recompensa. Singurul mod prin care ar trebui sa accesezi acele aplicatii pe care le consideri a fi dependente, este sa le cauti dupa nume.

Exista si alte lucruri pe care le poti face, de asemenea. Multe retele sociale te lasa sa postezi ceva pe care sa vada toata lumea si apoi sa te intrebi ce feedback vei primi. Voi primi un like? Niciun Like? 10 Like-uri? O suta de like-uri? Poti face si in aceasta privinta ceva. Exista un program care nu te anunta cate like-uri sau share-uri ai, ci doar ca ai primit like-uri, comentarii, nu se specifica insa si numarul lor. Oamenii devin mult mai preocupati de numere, de aceea petrec foarte mult timp consultand aceste retele.

Knowledge@Wharton: O multime de companii isi doresc ca angajatii lor sa fie conectati chiar si cand nu sunt la munca.

Alter: Aceasta este o problema ce tine de cultura. Este foarte periculoasa. Afaceristii doresc ceva diferit de ceea ce doresc consumatorii, in acest sens. Daca te gandesti la pachete de 100 de calorii, poti cumpara acum gustari nesanatoase in pachete de 100 de calorii, ceea ce este complet gresit. Oamenii platesc o gramada de bani pentru tot mai putina mancare si de fapt ei platesc pentru ca nu se pot controla. Eu sugerez companiei care face aceste gustari “Da-mi mai putin. Iti voi plati mai mult dar da-mi mai putin decat ar trebui“. In loc sa cumparam pachete mai mari si sa mancam cat putem, cumparam pachete mai mici, ceea ce este o adevarata nebunie.

Dar este ceva similar si din perspectiva Facebook. Ar putea crea o versiune a produsului care sa te ajute sa iti controlezi atitudinea fata de aceasta retea de socializare. Ar putea afirma “Avem o versiune Facebook pentru care poti plati 100 de dolari pe an si ne vom asigura ca este net superioara din mai multe puncte de vedere” Aceasta este o schimbare culturala. Si vestea buna este ca Facebook ar primi bani pentru ca multi oameni ar plati pentru acea retea. De aceea, ar fi o idee buna pentru afacere, dar si pentru consumator!

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *