Dust Over the City de A. Langevin

E un roman din literatura canadiană. Eu l-am citit în traducerea în limba engleză, originalul fiind în limba franceză.

Povestea e asemănătoare cu aceea din “Madame Bovary” a lui Flaubert, doar că e în altă epocă şi spusă altfel. Există, deci, un element de familiar în această poveste dintr-o lume şi o literatură despre care ştim foarte puţine. Asemănarea cu romanul “Madame Bovary” ne arată că este vorba de o poveste de dragoste universală, de o problema veşnic dezbătută şi rămasă nerezolvată, finalul eroinei fiind acelaşi că-n “Madame Bovary”.

E despre un doctor mic (cum îl necăjeşte soţia sa Madeleine), Alain Dubois, nou-venit într-un orăşel împreună cu soţia sa, care se plictiseşte. Aşa este firea ei. Ea preferă necunoscutul, cum spune Alain, ea se plictiseşte şi de locuri dar şi de oameni. Tocmai firea ei neîmblânzită îl atrăsese la ea. Însă ea îl şi răneşte pe soţul ei, având o aventură cu un tânăr, Richard Hetu. Tot orăşelul vorbeşte, desigur, despre cele întâmplate. Alain are o atitudine mai neobişnuită faţă de aventura soţiei sale: este rănit, dar o şi compătimeşte, îi este milă de ea. Ea e nefericită, iar lui i se pare că nu e nimeni responsabil pentru asta, şi are pentru ea un sentiment de milă, aproape patern, cum simte el la un moment dat. La început gelos, devine apoi înţelegător, o primeşte acasă împreună cu Richard şi se retrage în biroul sau când cei doi sunt împreună. Se frământă, suferă, pentru ca în final să ajungă chiar până la a-i oferi lui Richard, la rugămintea Madeleinei, cheile de la maşina sa pentru ca acesta să se întoarcă acasă. Preotul din orăşel aranjează o căsătorie între Hetu şi o fată pe care acesta o cunoscuse înaintea Madeleinei. Comunitatea pare să încerce să rezolve situaţia pe care Alain nu o rezolvă, nefiind suficient de curajos. Rezultatul este că Madeleine va suferi o depresie după care se va sinucide, după ce va fi încercat să-l împuşte mai întâi pe Richard. Richard însă va trăi. Madeleine îl minţise pe Alain că urma să plece pentru o vreme la mama sa, cu trenul. Însă ea se pare că plănuise de fapt altceva… Alain nu o condamnă pe soţia sa, după cum se vede din dezaprobarea comentariilor orăşenilor cum că soţia să îşi meritase soarta.

Aceeaşi poveste, însă altă epocă şi alt decor. Soluţia? Poate doar aceea de a încerca să-şi înţeleagă soţia, să nu o condamne, deşi la acelaşi lucru ne îndemna şi autorul Flaubert în legătură cu eroina sa Emma.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *