4 sfaturi de urmat inainte de a inchiria o casa sau apartament

inchiriere casa imobiliare

In conditiile in care piata imobiliara a trecut de la boom la inghet total si stagneaza deja de cativa ani in timp ce bancile au inasprit conditiile de creditare, numarul de chiriasi este tot mai mare. Conform agentiilor imobiliare care au reusit sa supravietuiasca crizei, cel mai mare procent de contracte incheiate in ultimii ani sunt acelea de inchiriere. A locui cu chirie este un joc de noroc iar chiriasii sunt adesea pusi in situatii neplacute de proprietari neseriosi, dispusi sa pacaleasca pentru a obtine o chirie mai mare sau a forta chiriasii sa semneze contracte pe termen lung.

De multe ori inchirierea unui apartament se face grabit, fara prea multe precautii pentru ca cei mai multi chiriasi sunt presati de timp. Acesta este intocmai motivul pentru care multi proprietari au invatat sa profite de naivitatea sau situatia delicata a chiriasilor. Pentru a evita semnarea unui contract dezavantajos, chiriasii fara experienta pe aceasta piata sunt sfatuiti ca:

1. Inchirierea unui apartament nu trebuie facuta in graba. Este bine ca procesul de cautare a locuintei potrivite pentru inchiriat sa inceapa cu cel putin doua luni inainte de termenul la care chiriasul spera sa se mute. Avand destul timp la dispozitie viitorii chiriasi pot viziona mai multe locuinte si pot fi mai atenti la detalii care ar putea scapa atunci cand timpul ii preseaza. Site-urile precum gimo.ro nu duc lipsa de anunturi in sectiunile dedicate apartamentelor de inchiriat astfel ca, daca timpul este de partea viitorilor chiriasi acestia pot alege proprietatea cea mai potrivita pentru nevoile proprii.

Citeste si:  Ce fel de cutite avem prin bucatarie

2. Contractul trebuie citit cu atentie. Chiriasii trebuie sa porneasca de la ideea ca proprietarii au mult mai multa experienta in domeniul inchirierilor. A merge pe incredere nu este intotdeauna cea mai buna idee, in mod special in conditiile in care agentii imobiliari avertizeaza ca multi proprietari tind sa treaca in contract clauze despre care nu discuta verbal. Este posibil ca un contract sa se stipuleze o perioada minima de inchiriere despre care proprietarul sa nu mentioneze nimic si care poate forta chiriasul sa ramana intr-un apartament mai mult decat si-a propus, sau sa plateasca despagubiri.

3. Contractul trebuie sa fie bine detaliat. Opusul situatiei expuse mai sus este acela in care contractul nu este indeajuns de detaliat. Tot ceea ce se discuta intre chirias si proprietar trebuie sa existe in forma scrisa si in contract. Spre exemplu daca exista probleme in apartament care necesita reparatii minore sau diverse investitii pe care proprietarul promite sa le rezolve la o data ulterioara, aceasta promisiune trebuie obtinuta in scris de catre viitorul chirias.

4. Proprietarul trebuie sa locuiasca in apropiere, in mod ideal. Desi pe de o parte nici un chirias nu este incantat de ideea unui proprietar care locuieste in acelasi bloc, nici varianta in care proprietarul locuieste prea departe sau intr-un alt oras nu este o situatie prea placuta. Daca apare nevoia de anumite reparatii sau daca apar situatii pe care doar proprietarul le poate rezolva este foarte neplacut cand acesta se afla prea departe pentru a se putea prezenta sa discute personal sau sa rezolve problema.

Citeste si:  Parcul eolian CEZ din Dobrogea

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *