Benea Simion Ionuţ: “Trăiesc în epoca celei de-a 7-a arte şi mă bucur prin scris”

Ionuț este un tip simplu, cu recenzii subiective, ale unor filme ușor de digerat. Un blog fără pretenții, dar foarte informativ! Și o cunoaștere a cinematografiei românești cum găsim mai rar în țărișoara noastră! Nu mă refer la numărul de filme, ci la cultura în ceea ce le privește. Dragii mei, faceți cunoștință cu Piratul Cinefil!

1. Ai vreun actor român preferat? Sau actriţă?

Nu pot spune că am doar un actor romān favorit, astfel o să menţionez doi actori din tânăra generaţie, primul fiind Dragoş Bucur iar cel de-al doilea Constantin Diță.

2. Ce părere ai despre remake-uri? Ne poţi recomanda unul bun?

Nu sunt de acord cu remake-urile mai ales că această categorie de film a fost inventată cu dorinţa de-a copia idei originale în lipsa unui efort de-a face ceva original. Ştim cu toţii că Hollywood-ul are prostul obicei să facă genul acesta de proiecte şi de multe ori o face foarte prost (de exemplu copierea horror-ului asiatic). Acest obicei se reflectă şi prin numărul tot mai mare de sequel-urilor un număr de 27 pe anul 2011. Dacă ar trebui să recomand un remake acela ar fi The Departed care din punctul meu de vedere face uitat originalul (Infernal Affairs).

3. Îţi cunoşti personal vreun cititor?

Un cititor fidel e chiar iubita mea care îmi apreciază munca depusă.

4. Participi la blog-meet-uri?

În partea aceasta de lume genul acesta de întâlniri sunt rare şi în majoritatea timpului de tip exclusivist, dar mă pot mândri că am la activ o astfel de întâlnire. Vroiam într-un timp să organizez un blogmeet dar ideea e încă la stadiul de proiect.

Citeste si:  Interviuri cu bloggeri - Pato Basil: "Nu ştiu dacă chiar fac blogging, dacă chiar sunt blogger..."

5. Ţi s-a întâmplat vreodată că un cititor să te roage să îi recomanzi vreun film?

De obicei cititorii din offline fără legătură cu blogging-ul îmi cer să le recomand vreun film, dar de obicei urmăresc articolele şi se inspiră la o vizionare.

6. Prietenii şi familia îţi citesc blogul? Primeşti feed-back?

Desigur o parte din prieteni îmi urmăresc blog-ul în mod constant iar cât priveşte familia le-am acaparat mai puţin atenţia.

7. Ţi se intapla că cei din jur, ştiind că ai blog pe această nişă, să se aştepte să fii atotcunoscător şi să pună întrebări încuietoare legate de filme?

La modul concret mi se întâmplă să fiu întrebat de tot felu de filme dacă le-am vizionat şi ce părere am despre ele, îmi este imposibil să urmăresc un asemenea imens flux de filme ce apar în zilele noastre. Recunosc că încă sunt în curs acumulare a culturii cinematografice şi pe anumite ramuri încă nu mă descurc la “capacitatea” maximă.

8. Te pricepi şi la partea tehnică a blogging-ului sau se mai întâmplă să faci boacăne prin setări?

La începuturi mă chinuiam cu partea tehnică dar treptat cu un mic ajutor am început să învăţ aproximativ toate detaliile pentru o bună funcţionare tehnică a blog-ului.

9.Ce părere ai de filmele 3D? Sunt şi ele o artă? Sau doar un truc marketing?

Părerea mea e că odată cu introducerea puternică pe piaţă a genului acesta de film a rezultat un succes financiar imediat (vezi Avatar) iar tot mai mulţi producători de film au căzut în mirajul potenţialelor câştiguri financiare. Din această cauza în ultima perioadă se optează tot mai mult pe acest gen de cinematografie, rezultatele fiind de multe ori de calitate proastă iar multe filme ar arăta mult mai bine în 2D. Nu consider că acest stil de filmare/redare ca fiind deosebit de filmul normal reuşind doar să îmbunătăţească s-au să înrăutăţească calitatea unui film.

Citeste si:  Laura Trișcă: „Filmul este marea mea pasiune, unul din principalele motive pentru care Natura m-a înzestrat cu Ochi și Suflet. ”

10. Ai un cinematograf preferat, sau mergi unde nimereşti?

N-am un cinematograf preferat din motivul că o perioadă n-am avut de unde alege iar cu deschiderea unui nou cinematograf, încă îmi fac timp pentru o vizită de probă, dar sunt foarte mulţumit de actualul cinematograf care-l fregventez.

11. Mergi la premiere?

Mersul la cinema e una dintre activităţile mele preferate şi-n majoritatea timpului vizitez cinematograful local cel puţin o dată pe săptămână.

12. În ce măsură crezi că poate un actor foarte bun să salveze un film mediocru?

După cum bine ştim există multe filme mediocre ce folosesc ca momeală actori bine cotaţi care de multe ori salvează filmul de la catastrofa şi de multe ori o fac prin distragerea atenţiei de la multiplele clişee. Astfel acel actor devine eroul principal chiar dacă ştim că acţiunea, scenariul şi alte detalii nu sunt deloc strălucite.

13. Ne poţi da un exemplu?

O să dau un exemplu foarte recent din Rock of Ages unde Tom Cruise face pe rocker-ul la modul ideal şi face uitate multe din cotiturile acestui muzical.

14. Crezi că există şi reversul medaliei? Filme cu potenţial trase în jos de actori mediocri?

În principal eu ţin să cred că fiecare film are potenţialul de-a surprinde şi doar oamenii implicaţi printre care şi actori pot da o formă finală cât mai bună ori să încurce şi să tragă după ei şi aceea mică şansă de-a deveni un potenţial film cu răsunet în lumea cinematografiei.

Citeste si:  FilmSinopsis.ro - "Plăcerea unui film profund e de zece ori mai bună decât cea oferită de un blockbuster."

15. Ce crezi despre filmele cu vampiri? Le vom avea şi în anii următori sau sunt doar un trend?

Observ că în ultima vreme filmele cu vampiri au devenit nişte sperietori şi fiecare le atacă în toate modurile posibile, consider că vom mai avea de-a face cu ele cel puţin pentru o vreme. Părerea mea despre ele nu este una foarte bună mai ales datorită faptului că totul a luat-o în direcţia comercială.Încă aştept un film meseriaş din această “categorie” dar sigur încă va mai avea gustul de sânge deloc proaspăt atunci când vom gusta o nouă porţie şi va exista o inevitabilă legătură cu anterioarele filme “celebre”.

Îţi mulţumesc pentru interviu, la final un mesaj pentru cititori.

În primul rând eu vă mulţumesc iar cititorilor mei le doresc să mă citească sănătoşi iar celor interesaţi de munca mea, îi aştept cu drag pe blogul meu.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

10 thoughts on “Benea Simion Ionuţ: “Trăiesc în epoca celei de-a 7-a arte şi mă bucur prin scris”

  1. abia astept interviurile cu niste "grei" din blogosfera cinefila, gen blogul cu filme, cinesseur, cinemafotomedia. nu vreau sa supar pe nimeni dar cei pe care i-ati intervievat pana acuma sunt niste diletanti care povestesc filme. asta poate oricine.

  2. Buna Robert, noi inafara de a invita bloggerii prin simpla promovare a campaniei noastre altceva nu am facut. Deci nu am batut din usa in usa pentru aceste interviuri.I-am lasat pe cei dornici sa ne scrie. Da-mi voie sa nu fiu deacord cu tine, poate acesti bloggeri povestesc filme insa mai mult apreciem pasiunea si efortul depus pentru a scrie pe blog despre filme.

  3. @robert de greii care povesteai nu spun nimic pentru ca au experienta in genul de blog si au anii de munca migaloasa in spate, desigur eu nu ma pot compara cu cineva cand am doar un an de blogging si incerc sa fiu cat de "critic", dar nu accept ca un neica nimeni sa vina sa ne zica ca suntem doar niste diletanti dupa ce ai citit 2-3 articole de pe fiecare blog ori nici atata…ce vreau sa zic e ca ia te rog apuca-te tu sa "povestesti" filme pe un blog de profil cinefil si sa fii cat de cat citit, sa vad ce iti iese…de pe margine e foarte usor sa comentezi…

  4. Bună dragii mei! Sunt Lucianna, cea care se ocupă zilele astea de bloguri cinefile. Când am gândit campania, am adresat-o blogurilor CINEFILE. Nu criticilor de film profesioniști, nu cineaștilor! Blogurilor, fie ele mari sau mici, cu mai multă sau mai puțină experiență!

    Favoriții tăi, Robert, sunt așteptați să ne calce pragul, oricând vor dori.

    Singurele bloggerițe care au răspuns interviului la sugestia noastră sunt Laura și Adriana. Asta a fost la începutul campaniei, cât să răspândim vestea.
    Scopul nostru este să le încurajăm pasiunea, să ajutăm blogurile cinefile să crească, să afle poate de alte bloguri asemănătoare și să învețe, până vor ajunge mai mult decât „distanți care povestesc filme”.

    Până una alta, las aici definiția din DEX, pentru a nu mai avea de-a face cu nefericita confuzie între cinefilie, cea pe care noi o promovăm, și critica de film la care se pare că unii cititori se așteaptă!

    CINEFÍL, -Ă, cinefili, -e, s. m. și f. Persoană amatoare de filme, care frecventează mult spectacolele cinematografice. ◊ (Adjectival) Public cinefil. – Din fr. cinéphile.
    CINEFÍL, -Ă s.m. și f. Amator de filme; cineamator. [< fr. cinéphyle].

  5. ca sa fie clar: am facut niste sugestii, nu am dorit sa starnesc polemici sau sa deranjez orgolii. in opinia mea, blog de film inseamna sa ai atitudine critica, sa ai un sistem, sa filtrezi ce vezi printr-o grila de valori si prin nivelul de cultura (generala) din dotare.abia la sfarsit vine si subiectivitatea de tip mi-a placut/l-am detestat. nu am facut comentariul ca sa ma aflu in treaba si in nici un caz dupa lecturi sumare. citesc cu regularitate cateva bloguri de film de afara si la acelea ma raportez. au tinuta, au standarde, au criterii de evaluare (si ca sa fie clar, nu apartin toate unor critici de film). din pacate, in Romania, cu cateva exceptii, e asa cum am spus, si raman la parerea asta: mult diletantism. si din ce se vede, multa vanitate. cu o asemenea abordare nu cred ca va creste blogosfera de profil.

  6. @ Luciana: merci pentru trimiterea la DEX, dar crede-ma, stiu ce inseamna cinefil. si din dictionar, dar mai ales din proprie experienta :) cei trei nu sunt favoritii mei, eu am favoriti doar la cursele hipice. cei trei sunt niste tipi (sau tipe, habar nu am) care se apropie de ceea ce ma intereseaza pe mine la un blog de film. atat!

    @piratul cinefil: merci pentru sugestie. din pacate, nu mai am nici timp si nici energie sa scriu despre filme, insa daca gasesc resurse pe undeva, ma apuc de blogging. si te invit sa ma citesti.

    sincer sa fiu, acum imi pare rau ca am starnit discutia asta. nu e nici locul, nici contextul. sorry!

  7. nu vă mai certați! acum văd și eu articolul ăsta. mulțumesc de încurajări lui Robert. în principiu, oricine este liber să scrie despre orice pe un blog, fiecare după puteri. ”înțelepciunea cinefilă” vine în timp. nu e o chestie garantată, dar se poate dobândi la un moment dat. eu încurajez redactarea unui blog. pentru oricine. altcumva, fiecare este liber, de asemenea, ce bloguri preferă să citească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *