Interviu cu Roberto Kuzmanovic, creatorul proiectului Bibliocărţi

Site-ul Bibliocarti. Doza zilnică de lectură doreşte să ofere un spaţiu virtual pentru iubitorii de lectură sau să redeschidă interesul pentru literatură. Ca membru al echipei eşti provocat să citeşti cât mai mult, pentru a realiza recenzia în funcţie de program, dar şi să te documentezi pentru un articol interesant; de asemenea, odată cu sărbătorile, eşti provocat să aduci pe site atmosfera de sărbătoare, prin articole şi recenzii pe tema respectivă. Vizitatorii site-ului pot alege, în funcţie de recomandări, cărţile pe care ar dori să le citească, pot alege cărţi pentru a le oferi cadou, pot găsi cărţi electronice, pot participa la concursuri şi se pot chiar alătura echipei. Proiectul acesta a fost creat de Roberto Kuzmanovic, pasionat de literatură şi doritor de a readuce interesul pentru lectură.

Ana Drobot: Cum ţi-a venit ideea să începi un astfel de proiect? Ce speri de la el?
Roberto Kuzmanovic: Ideea proiectului Biblocarti.com o aveam de pe la sfârşitul anului 2011, dezvoltându-se în timp tot mai mult. O idee îndrăzneaţă pe care o considerăm greu de pus în aplicare, dar nu imposibil! Timp de aproximativ un an de zile mă tot gândeam la ea, o conturam, o dezvoltam până când mi-am dat seama că proiectul poate deveni unul dintre cele mai importante site-uri pentru cărţi, scriitori şi cititori din România. Şi exact asta sper, împreună cu echipa.

Ana: Cum ai ales membrii echipei?
Beto: Nu m-aşteptăm să fie atât de multe persoane interesate de proiect şi am rămas plăcut surprins de acest fapt. Totuşi, a trebuit să mă asigur că oamenii care se vor alătura proiectului au aceeaşi pasiune ca a mea şi anume lectura, să le placă să citească şi să scrie despre ceea ce au citit.

Ana: Cum reuşeşti să motivezi echipa?
Beto: Să motivezi o echipă de aproximativ 20 de oameni nu este uşor, însă eu n-am neapărat o reţetă anume. Eu cred în proiect, ei cred în proiect, eu cred în ei, ei cred în mine. Îi ajut ori de câte ori au nevoie, comunic cu ei. Cel mai mult ne bucură şi ne motivează fiecare realizare, fie cât de mică.

Ana: Care au fost cele mai frumoase momente din cadrul proiectului?
Beto: Au fost şi sunt multe momente frumoase, spre exemplu deşi echipa s-a format pe Internet, o parte din ea a reuşit să se întâlnească faţă în faţă şi sperăm că în curând să reuşim să ne întâlnim toţi, să sărbătorim. Mici concursuri încheiate cu succes, am reuşit să oferim cititorilor noştri cărţi gratuite, colaborările încep să apară, scriitori mai mult sau mai puţin renumiţi ne trimit cărţi să le citim şi ne felicita pentru obiectivele noastre. Pentru mine fiecare moment alături de echipă mi se pare superb.

Ana: Care este categoria de cărţi preferată de membrii echipei, cu cele mai multe recenzii, şi de ce anume crezi că acea categorie e favorita?
Beto: Deşi intenţionam să le tratăm pe toate în mod egal, beletristica se află în fruntea tuturor încă de la primele materiale apărute pe site. Ea are cele mai multe recenzii, probabil şi din cauză că sunt cele mai citite cărţi de acest gen.

Ana: Ce înseamnă să reuşeşti să stârneşti interesul cuiva pentru lectură în general şi pentru o carte anume? Ce înseamnă să fii convingător în a recomanda o carte printr-o recenzie?
Beto: Unui cititor îţi este mult mai uşor să-i stârneşti interesul să citească o anumită carte. Pur şi simplu îi povesteşti despre ce e vorba în carte şi dacă i se pare atractiv cu siguranţă o va citi! Mă face să mă simt mai bine ştiind că i-am recomandat cuiva o carte bună de care se poate bucura.
Însă, unei persoane care nu a citit cărţi îţi e foarte greu să-i stârneşti interesul, dar nu imposibil. Prezentarea unor beneficii pe care le poate avea în urma lecturării îl poate motiva să citească. Atunci când reuşesc să fac asta, pur şi simplu mă simt extraordinar ştiind că l-am ajutat şi asta îmi dă o putere interioară nemaipomenită.

Ana: Ţie cum ţi s-a trezit interesul pentru literatură?
Beto: Prin poezii. Mi-a plăcut să ascult poezii, apoi să le citesc. N-a durat mult timp până am început şi să le scriu. De acolo a pornit totul. Doream mai mult. Am fost atras, mi-a plăcut şi acum savurez literatura de fiecare dată când am ocazia. La fel cum unii fac sex peste tot, în pat, în maşină, în tren, în bucătărie, la fel citesc şi eu pe unde apuc.

Ana: Spuneai că ai dori să devii scriitor. Ce anume ţi-ar plăcea să scrii?
Beto: În prezent ofer un ultim retuş volumului meu de poezii ,,Doar o carte ne desparte”, iar la începutul anului 2014 îl voi publica. Totodată mi-am conturat schiţa unui roman, o nouă provocare, un nou vis! Mai am scrise nişte scenarii pentru scurtmetraje şi sper că voi reuşi să le fac şi pe astea în 2014.

Ana: Ce îi sfătuieşti pe cei care şi-ar dori să devină scriitori?
Beto: Aceleaşi sfaturi pe care le urmez şi eu. Să scrie! Un scriitor asta face. Să scrie, să citească tot ce prinde în mană, să îşi dea interesul încontinuu să îşi îmbunătăţească modul de a scrie şi, când îi vine ideea aceea strălucitoare, să o pună pe foaie cât mai repede şi să dea frâu liber imaginaţiei. Manuscrisele nu trebuie ţinute în sertare.

Ana: Ce reacţii ai primit de la cititorii blogului? Le-au plăcut recenziile, articolele, au dorit să susţină proiectul?
Beto: Sincer îţi spun, reacţiile cititorilor sunt într-un mod plăcut. Ei interacţionează, oferă feedback, deseori primim pe email felicitări de la oameni frumoşi, demni de apreciat. Asta ne încurajează să continuăm. Încă proiectul este la început, în curs de dezvoltare, cititorii nu sunt foarte mulţi, dar sunt în creştere. Proiectul are nevoie de susţinere, unii cititori, cărora le mulţumim enorm, ne-au susţinut prin cărţi. Avem chiar şi o pagină specială în care prezentăm cum poate fi susţinut proiectul. Ea se găseşte aici http://bibliocarti.com/susţine-bibliocarti/

Ana: Proiectul este deschis unor noi colaborări? Mai primeşti membri în echipă?
Beto: Desigur. Suntem deschişi la colaborări şi, dacă sunt persoane care doresc să facă parte din echipa, găsim noi un loc pentru fiecare.

Ana: Un mesaj pentru cititorii şi membrii echipei Bibliocarti.
Beto: Vă mulţumesc tuturor că sunteţi alături de Bibliocarti, citiţi şi scrieţi cu multă pasiune. Sunteţi oameni frumoşi şi, datorită vouă, proiectul creşte frumos sub ochii voştri pe zi ce trece! Bibliocarti este o poartă deschisă spre lectură! Pentru cei care nu ştiu, vă aşteptăm cu drag.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *