Pregatirea pentru interviul de angajare reprezinta o etapa foarte importanta in vederea obtinerii jobului dorit. Inainte de a se prezenta la interviu, fiecare persoana este sfatuita sa se informeze referitor la detaliile companiei, la cele legate de fisa postului, dar si referitor la aspectele complementare care pot sa apara in cadrul interviului.
De cele mai multe ori, la finalul interviului, specialistul in resurse umane sau angajatorul lasa la dispozitia intervievatului un interval de timp pentru ca acesta sa puna intrebari. Acest moment nu trebuie considerat a fi in afara etapei interviului, el reprezentand de cele mai multe ori o etapa cheie, la care angajatorul este de fapt foarte atent.Tocmai de aceea, pregatirea unui set de intrebari care urmeaza a fi adresate angajatorului reprezinta un lucru extrem de intelept, pe care fiecare persoana trebuie sa il ia in calcul. Iata o serie de sugestii, pe care cu siguranta specialistii in resurse umane ar vrea sa le auda din partea intervievatilor:
1. Care sunt oportunitatile de dezvoltare oferite de compania dumneavoastra?
In primul rand aceasta intrebare poate fi utila pentru binele personal al intervievatului, intrucat in acest fel acesta poate afla oportunitatile oferite de companie si daca ele corespund nevoilor si obiectivelor personale. Astfel, intervievatul va stii daca acesta este jobul pe care si-l doreste pe termen lung si daca acesta se pliaza pe perspectivele sale sau nu.
De asemenea, punand aceasta intrebare, intervievatul va da dovada de seriozitate si va demonstra ca intentiile sale referitoare la jobul respective sunt pe termen lung. Angajatorul sau specialistul in resurse umane va fi cu siguranta impresionat de seriozitatea candidatului si de faptul ca acesta este interesat sa obtina performante care sa-l propulseze, acest lucru fiind util si companiei.
2. Ce obiective majore asteapta compania de la mine?
De cele mai multe ori timpul alocat de catre angajator interviului este restrains iar amalgamul de informatii care vin catre candidat il fac peacesta sa piarda din vedere unele aspecte vitale. Acesta este, astfel, un moment bun pentru a recapitula cerintele majore pe care angajatorul le pretinde candidatului in perspectiva obtinerii jobului. Totodata, specialistul de resurse umane va fi placut surprins de faptul ca intervievatul este cu adevarat interesat de acest job si ca isi doreste sa indeplineasca cu strictete toate obiectivele care i se cer.
3. Postul pentru care am aplicat este nou sau a devenit liber in urma demisiei unei alte persoane?
In primul rand, acest raspuns ofera candidatului mai multe informatii referitoare la compania in care urmeazasa se angajeze. In cazul in care postul este nou, inseamna ca respectiva companie se dezvolta si este interesata sa investeasca in angajatii sai. Acest aspect este extrem de important pentru orice candidat care isi doreste o cariera pe termen lung in compania respectiva. De asemenea, aceasta intrebare il va face pe angajator sa inteleaga ca intervievatul este o persoana calculata, prudenta, care isi alege cariera si jobul rational, nu impulsiv.
4.Care sunt asteptarile pe care compania le are de la mine in primele luni si dupa un an?
Raspunsul la aceasta intrebare ii va clarifica intervievatului care este ritmul companiei si daca acesta se pliaza pe caracterul si personalitatea sa. De multe ori angajatorii poate cer prea mult unui proaspat angajat si este util ca acesta sa stie de la inceput daca poate face fata sau nu acestor provocari. De asemenea, precizand ca este interesat si de perspectivele pe termen lung, candidatul va demonstra ca este interesat sa ramana in companie mai mult timp si ca nu este o persoana care schimba joburile frecvent. Stabilitatea este un aspect extrem de important atat pe candidat cat si pentru angajator.
5. Aveti intrebari suplimentare sau sunt aspecte din CV-ul meu care va ridica semne de intrebare?
In primul rand, punand aceasta intrebare, intervievatul va demonstra ca nu are nimic de ascuns, ca este o persoana deschisa, calificata, care isi poate argumenta si demonstra abilitatile si performantele. Specialistul in resurse umane si angajatorul vor aprecia, cu siguranta, atat sinceritatea candidatului cat si asumarea acestuia si curajul. De asemenea, acesta este un moment bun in care candidatul poate adauga elemente din experienta personala pe care poate le-a omis initial.
6. Care va fi pozitia mea in echipa si cate persoane alcatuiesc echipa din care voi face parte?
In cadrul fiecarei companii exista ierarhii stricte, de multe ori nescrise. Raspunsul acestei intrebari va oferi candidatului o mai buna imagine asupra companiei si va demonstra angajatorului ca persoana pe care o intervieveaza este interesata de toate aspectele jobului.
7. Care este cultura companiei si viziunea sa?
Prin raspunsul acestei intrebari candidatul va reusi sa-si faca o idee despre dinamica companiei si va putea stabili daca aceasta este potrivita propriei persoane. Atat angajatorul cat si specialistul in resurse umane isi vor face, totodata, o impresie buna referitoare la intervievat.
8. Care sunt perspectivele si directia companiei pentru urmatorii 5 ani?
Este util ca orice candidat sa stie daca respectiva companie isi propune sa se dezvolte sau nu si care sunt perspectivele pe termen lung ale acesteia. In acest fel, candidatul va stii daca are posibilitatea sa creasca impreuna cu compania sau nu. Angajatorul va aprecia dorinta de dezvoltare a candidatului si faptul ca are perspective pe termen lung.
9. Pe cine considerați competitor de top și de ce?
Cu siguranta orice candidat bine pregatit detine informatii generale referitoare la principalii competitori, insa in acest fel va putea obtine informatii pe care nu le gaseste in alta parte. De asemenea, candidatul reuseste sa vada in acest mod felul in care compania se situeaza pe piata si felul in care factorul de decizie se plaseaza in raport cu competitorii.
10. Comparativ cu ceilalți candidați pe care i-ați intervievat pentru acest rol, unde ma situez?
Aceasta este o alegere ușor riscantă. Cu siguranta nici un candidat nu isi doreste sa puna angajatorul intr-o situatie dificila. Cu toatea cestea, în cazul în care lucrurile merg bine, această întrebare poate ajuta candidatul să vada dacă există îngrijorări sau probleme pe care le-ar putea aborda pentru a arăta de ce ești cea mai bună persoană pentru locul de muncă. De asemenea, angajatorul poate aprecia curajul candidatului.
Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.