Filme cărți – Ecranizarile cu adevarat bune sunt acelea care sunt ele insele filme bune.

Despre cei de la Filme cărți am aflat abia când au răspuns campaniei noastre. Din clipa în care intri pe blog, ințelegi de ce sunt cei care au obținut Locul 2 pentru Cel mai bun blog cultural Roblogfest 2012. Pentru stilul simplu și sincer de a scrie, pentru talent, pentru pasiunea emanată de fiecare postare. Pentru felul armonios în care literatura și cinematografia se împletesc! 3 dintre membrii echipei și-au unit forțele, și au răspuns întrebărilor noastre!

1. Bună ziua dragi cinefili! Am să vă rog pentru început să prezentați echipa!

Jovi: Cum spunea colega noastra, Delia, in descrierea echipei noastre de pe blog, “suntem cativa entuziasti … suntem spectatori de filme si teatru, suntem cititori de carti, suntem ascultatori de muzica, suntem observatori si degustatori ai fenomenului artistic sub orice forma de manifestare, suntem turisti impatimiti de drumetii si calatorii, suntem contemporani in prezent cu reperele culturale solide  de ieri si cele inmugurite – de maine si avem dorinta si placerea de a ne impartasi pe acest blog impresiile de suflet si de gandire nascute din hrana noastra culturala zilnica.”

Cei cativa entuziasti, o adevarata echipa, sunt acum in numar de opt: Jovi-Project Manager si editor, Iulian-specialistul nostru in IT si un numar de sase editori permanenti-Codrut, Dan, Delia, Mihaela, Jules si Alartes. Amanunte pe: http://filme-carti.ro/echipa/

2. Cum v-ați adunat? Vă cunoșteați de la început? Sau ați adus colegi pe parcurs?

Dan: Unul cate unul :-) Intai a fost Jovi. Apoi ne-a invitat el pe noi, sau ne-am invitat noi si el ne-a primit.

Jovi: Da, asa e, am pornit de la un blog personal de carti si filme, apoi, impreuna cu un IT-ist (care ne-a parasit intre timp), am avut ideea de a transforma joaca in ceva mai mult. Asa a aparut Filme-carti.ro in august 2009 (inca putin pana la aniversarea noastra de trei ani), pentru ca ulterior mai multi prieteni sa se apropie de proiect si sa devina ceea ce reprezinta acum Echipa Filme-carti.ro. Pe Dan, Delia, Mihaela, Codrut, Iulian, deci majoritatea echipei, ii cunosteam inainte de Filme-carti.ro, imi erau prieteni, asa ca apropierea lor fata de aceasta echipa a venit de la sine. Apoi au aparut si Alartes si Jules, colaboratori atrasi de specificul blogului.

Suntem deschisi in continuare colaborarilor, echipa se poate mari oricand, desi suntem destul de “drastici” in alegerea colaboratorilor si cautam numai persoane pasionate de cultura si care scriu BINE.

3. Cum se împacă bibliofilia și cinefilia? Aveți cu toții ambele pasiuni? Sau unii dintre voi  sunt pasionați de carte și alții de film?

Alartes: Eu sunt pasionat de carte şi de film.

Citeste si:  Pete Blackshaw: Top 10 intrebari pentru un CMO

Dan: Majoritatea suntem cred pasionati si de carte si de film si de multe altele.

4. Credeți că prin cunoașterea dată de nișa blogului, priviți ecranizările cu un ochi mai critic? Ne puteți recomanda o ecranizare cu adevărat bună?

Dan: Ecranizarile cu adevarat bune sunt acelea care sunt ele insele filme bune. Nu fidelitatea fata de carte, structura povestirii, dialoguri sunt calitatile pe care le caut la o ecranizare, ci felul in care au fost preluate ideea si spiritul cartii si traduse din limbaj literar in limbaj cinematografic. Ca exemple de ecranizari care mi-au placut aleg ‘Atonement’ al lui Joe Wright dupa romanul lui Ian McEwan si ‘Everything is Illuminated’ al lui Liev Schreiber dupa romanul lui Jonathan Safran Foer. Primul este o ecranizare mai clasica, al doilea bazat pe un roman scris in mod deosebit de original a cerut o adaptare si interpretare mai complexa – ambele sunt dupa parerea mea filme foarte bune.

Alartes: Da.  Când vizionez o ecranizare, am anumite aşteptări formate ca urmare a citirii cărţii, deci e inevitabilă o privire mai critică decât în cazul unui film despre care nu ştiu nimic. Recomand ”Casa spiritelor”, regizat de Bille August în 1993, după romanul  Isabelei Allende.

5. Cum se împart sarcinile la voi pe blog? Scrie fiecare un anumit gen, sau pur și simplu în funcție de inspirație?

Dan: Fiecare scrie despre ceea ce ii place, dar incercam sa coordonam in asa fel incat sa oferim cititorilor o imagine cat mai variata a ceea ce se intampla in lumea cinematografica si cea literara.

Jovi: Poziţia blogului în blogosfera de la noi a crescut si am inceput sa fim apreciati din ce in ce mai mult de edituri, de librariile online, de distribuitorii de filme. Chiar si scriitorii ne trimit cartile nou-aparute pentru recenzare. Poate de aceea, am ajuns in situatia sa scriem despre ce ne place, intrucat avem acces gratuit la cartile pe care ni le dorim, la filmele ajunse in premiera la noi.

Dar avem si sarcini precise: rubrici permanente (Prin blogosfera cinefila, Prin blogosfera literara, Indignari saptamanale, Semnal TV), care apartin unor editori sau analize paralele ale aceluiasi film (rubrica “un film, doua pareri”).

6. Vă cunoașteți personal cu toții? Sau ați rămas câțiva care se știu doar de pe internet?

Dan: Eu cunosc personal numai o parte dintre colaboratori.

Jovi: Acum doua saptamani, m-am intalnit cu ultimul dintre colaboratori pe care nu il cunosteam face-to-face. Jules locuieste in Cluj si este mai dificil de ajuns la ea. Iar cu ceilalti ma intalnesc cat de des pot, facem intalniri ale echipei ori de cate ori Dan vine in Romania din Israel, ne intalnim sa schimbam carti si impresii. Sa facem un gratar si sa bem o bere. Suntem, consider eu, prieteni.

Citeste si:  Interviuri cu bloggeri: Grațian Lascu

7. Considerați că experiența blogului vă învață mai mult decât să scrieți recenzii?

Dan: Da, in masura in care beneficiem si de reactii interesante din partea cititorilor nostri.

Jovi: Da. Am invatat tehnici de comunicare, de negociere, am invatat cum sa caut reactii si sa aduc vizitatori, am invatat cum sa citesc o carte altfel decat pentru a o trece pe o lista de lecturi, am invatat sa vad intr-un film mai mult decat o simpla relaxare, ci chiar o cale pentru a intelege lumea.

8. Aveți si bloguri mai personale? Sau ați vrut de la bun inceput unul de film?

Alartes: Înainte de a scrie recenzii pe acest blog. am creat un blog personal pentru promovarea romanului “Abandonul calului negru”, al cărui autor sunt.

Dan: Eu am si un blog personal.

Jovi: In acest moment, blogul meu personal este abandonat. Codrut mai are un blog, la fel si Jules, iar Iulian are un site si un blog de promovare a ocupatiei sale principale-Fotografia de nunta.

9. Aveți un blog sau un blogger cinefil preferat? Care ar fi acela?

Dan: Imi plac ‘Marele Ecran’, ‘Cinabru’, raluk.ro. In lume Roger Ebert – http://rogerebert.suntimes.com/ criticul meu de film preferat, cred ca cel mai bun din lume la ora actuala.

Jovi: Datorita lui Dan, l-am descoperit si eu pe Roger Ebert si este singurul critic strain pe care il citesc. La noi, avem multi prieteni, suntem o comunitate de bloggeri de film care ne citim reciproc. Daca ar fi sa nominalizez pe cineva, as spune cinesseur, Bogdan de la Blogul cu filme, etc.

10. Cine credeți, sau cine sperați, ca va lua Oscarul anul acesta? Dar Zmeura?

Dan: Prea devreme pentru a ghici – filmele care iau Oscarul ies de obicei toamna.

11. Care este filmul preferat al fiecăruia dintre voi?

Alartes: ”Casa spiritelor”, regizat de Bille August după romanul  Isabelei Allende.

Dan: ‘Cetateanul Kane’.

Jovi: Dificil de spus. As alege Forrest Gump, daca trebuie sa ma rezum doar la unul.

12. De ce ar trebui cititorii nostri sa se uite la el(e)?

Alartes: Pentru că surprinde excelent modul în care lupta acerbă pentru putere economică şi politică şi incapacitatea de a înţelege şi accepta punctele de vedere ale altora poate distruge o societate.

Dan: Este o combinatie de film politic cu o punere in scena geniala. Un film unic, totdeauna actual si ca mesaj si ca maiestrie cinematografica.

Jovi: Pentru ca de fiecare data regasesc aceeasi splendoare, aceeasi relatare despre viata umana si destinul ei, aceeasi apropiere de sufletul uman, care, deja descurajat de soarta si de modul in care el se poate exprima intr-o lume prea dura, poate renaste si isi poate gasi locul propriu, isi poate construi propria forma de fericire fara sa ii pese prea mult de descurajarea celorlalti.

Citeste si:  Andrei Pavel - Artist, nu blogger

13. Care este cel mai bun film vazut pana acum?

Alartes: Cu riscul de a plictisi, tot  ”Casa spiritelor” J

Dan: Tot ‘Cetateanul Kane’ – sau poate nu am inteles intrebarea :-)

14. Alegeți filmele la care vă uitați după anumite criterii? Sau pur si simplu auziți de ele si le vizionați?

Alartes: Principalul criteriu este subiectul filmului. Contează însă şi distribuţia, precum şi opiniile celor care au văzut deja filmul.

Dan: Nu imi plac toate genurile – prefer intotdeauna un film stiintifico-fantastic, thriller, spionaj unei comedii romantice sau filmelor cu vampiri sau zombies. Din genurile care imi plac mai putin voi alege sa vad un film doar daca stiu ca apar actori buni, sau este regizat de un regizor pe care il apreciez, sau daca mi-l recomanda cineva in care am incredere.

15. Vă amintiți de primul film vazut la cinema? Care a fost acela?

Dan: Nu stiu daca a fost chiar primul, dar imi amintesc pentru ca m-am speriat cumplit si la un moment dat m-am ascuns sub scaun. Se numea ‘Planeta Furtunilor’, era un film sovietic, ecranizare dupa un roman al fratilor Strugatzki.

16. Ce parere aveți despre filmele romanesti? Ne puteți recomanda unul?

Alartes: Nu îmi plac generalizările. Unele filme româneşti sunt bune, altele mai puţin sau deloc. Aş spune şi că unele sunt bune pentru export, fără a fi attractive şi pentru publicul autohton. O recomandare: “Medalia de onoare”.

Dan: Si mai bune si mai rele, cam ca in orice cinematografie. Imi plac filmele lui Mungiu, ale lui Porumboiu, ale lui Cristi Puiu. Nu sunt perfecte dar le recomand pe toate.

Jovi: Nu ma uit prea des la filmele romanesti, dar sunt momente cand citesc o opinie despre un nou film si subiectul ma atrage. Sa recomand unul? “Pescuit sportiv”.

17. Ați pregătit ceva proiecte pentru viitorul apropiat al blogului?

Dan: Asta este secret – așa de secret că nici noi nu știm încă exact :-)

18. Vă mulțumesc pentru că v-ați oferit să faceți parte din Luna blogurilor cinefile! Mai este ceva ce ați dori să transmiteți cititorilor Blog Event?

Salutari si succes in a gasi filme bune!

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

4 thoughts on “Filme cărți – Ecranizarile cu adevarat bune sunt acelea care sunt ele insele filme bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *