Ziua când Internetul a murit

Cred că războaiele costă prea mult şi oamenii – în inventivitatea – lor vin deseori cu tot felul de idei, care teoretic ar trebui să facă bine dar de prea multe ori lezează şi distrug. Avem Internet în stadiul în care este acum, lucrăm, nu avem, lucrăm mai puţini.

Şi cum nimic nu este simplu în această viaţă, vreau să aduc la cunoştinţă celor care încă nu au auzit de proiectul de lege SOPA (Stop Online Piracy Act), propus de DREPŢII din SUA, care va fi reluat în discuţie în această lună – după ce a fost discutat  anul trecut în perioada noiembrie-decembrie. Este o iniţiativă legislativă ce vrea să o îmbunătăţească pe cea din 2008 (Protect IP ACT), doar că interdicţiile vizate sunt scoase dintr-un film de ficţiune, unde nu se ştie cum să se provoace mai repede un conflict la nivel mondial între diverse companii.

Proiectul SOPA are mai multe secţiuni şi scopul lui este să protejeze autorul. O iniţiativă bună, doar că metodele lasă de dorit. Companiile care taie orice legătură cu cele care intră în ilegalitate primesc automat imunitate. Dacă în cadrul legii din 2008 nu era nevoie de un ordin judecătoresc pentru a acţiona împotriva motoarelor de căutare (spre ex. Google) care suportă căutări spre site-uri ce nu respectă drepturile de autor, acum este nevoie de el.

Citeste si:  Deţine controlul asupra datelor tale personale

Un site care deţine material ce nu respectă autorul şi copyright-ul va trebui atacat de autorul materialului şi se poate ajunge până la 5 ani de închisoare pentru preluarea a 10 melodii de pe internet sau a unor filme în ultimele 6 luni de zile.

În secţiunea a doua se vorbeşte despre orice material video, medicamente contrafăcute, materiale militare şi bunuri de larg consum care nu respectă legislaţia şi vor fi vândute pe internet.

Partea bună este că apără proprietatea intelectuală americană şi teoretic ar trebui să fie mai multe job-uri pentru americani, care îşi apără astfel mai ales industria muzicală şi cinematografică. După procesul intentat motorului de căutare Google pentru că a promovat clipuri publicitare ale unor companii canadiene de medicamente contrafăcute, se pare că unora li s-a umplut paharul!

De ce SOPA nu ar trebui să existe? Se va ajunge la milioane de procese (dând bani avocaţilor americani) pentru libertatea la opinie online. Evident, vor urma o serie de blocaje la nivel internaţional din partea altor ţări pentru site-urile americane. Există şi posibilitatea ca o mare parte din companiile care îşi desfăşoară activitatea online vor dispărea: Vimeo, Twitter, Flickr etc.

SUA nu are jurisdicţie asupra altor ţări, dar poate controla lumea prin orice companie care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul american, prin urmare imediat ce s-a auzit de acest proiect legislativ multe firme s-au relocat în alte ţări pentru a putea rămâne pe piaţă. Vor exista mai puţine locuri de muncă pentru că vor fi afectate foarte multe companii la nivel global, comerţul online va dispărea iar cât despre capitalul investit … dacă legea este atât de exhaustivă nu va fi nimeni dispus să investească când riscă “n + 1” procese penale pe zi.

Citeste si:  Ghid simplu de alegere a pantofilor barbatesti

Dacă înainte procesul de blocare al unui site era mai complicat, acum este nevoie de o singură reclamaţie din partea unui user pentru a fi blocat un site care nu respectă legea drepturilor de autor promovată în SOPA. Artiştii nu vor mai avea o promovarea adecvată, pentru că Youtube, Facebook, Twitter şi alte reţele de acest gen vor primi interdicţie pe anumite segmente.

Nu ştiu cât de mult se vor proteja de piraterie,  dar cu siguranţă resursele necesare pentru a urmări zilnic toţi utilizatorii de pe Facebook şi Google sunt incredibil de greu de transpus în realitate. Posibilitatea să-ţi urmărească IP-ul în permanentă mi se pare ceva ce depăşeşte realitatea. Culmea, există mulţi suporteri: Motion Pictures, Nike, L’Oreal, NBC Universal, Ford şi alte sute de companii americane care cred că s-a ajuns la limită cu pirateria. În opoziţie sunt motoarele de căutare, reţelele de socializare, Wikipedia etc.

Deocamdată la întrevederea de anul trecut nu s-au aprobat diverse articole şi încă se discută mai ales pe temele tehnice, pentru că nu au nici un specialist să le explice eficient consecinţele aplicării acestei legi.

Mă gândesc că tot ce se întâmplă pe Internet va fi afectat, site-uri, bloguri, industrii întregi, vom uita ce e aia SEO şi sper din suflet că în bătălia asta să fie cât mai puţine victime. Bani, bani, bani!

Citeste si:  Subtitrare vs. Dublaj.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

10 thoughts on “Ziua când Internetul a murit

  1. nu cred ca se va ajunge la asa ceva.sunt foarte multe interese la mijloc.imagineaza-ti cati bani se vor pierde ,marile corporatii activeaza si pe internet si sunt promovate prin diferite mijloace din online.asta e un fel de 2012 al online-ului.de la vorbe la fapte mai este.sa nu mai vorbesc de repersaliile venite din partea intregii lumi.

  2. Pai cu zice si CoStinel, asteptam sa vedem ce se intampla…dar e clar, ca se vor razboi destul de mult, chiar daca zic ei ca nu vor afecta decat companiile de pe teritoriul SUA…e un big bullshit. Cine are mai multi bani ala castiga, pierderi vor fi de ambele parti. Eu sper sa nu ajungem acolo.

  3. Da.Noi am avut ocazia sa ne cunoastem pe Clubul Bloggerilor.Postarea ta este una foarte bine scrisa,daca ai observat ti-am furat si referinta cu reddit-ul.Pana la urma o sa facem si noi ca iranienii,vom avea propriul nostru www :D

  4. Eu sper sa nu se ajunga aici. Oricum protestul va da o lovitura si pe piata economica

  5. Am mai citit despre SOPA pe blogurile de tehnologie de afară. Sunt deja nume grele, mari companii, care se opun adoptării unei astfel de iniţiative.
    Şi – ca fapt divers – citeam zilele trecute că în Suedia, file sharing-ul a devenit religie… :)

  6. Dupa atatea discutii despre SOPA sa nu va mire daca va fi adoptata cu usurinta o lege de protejare a drepturilor de autor in mediul online a fisierelor video – audio.

  7. Deja site-urile intra in "greva" de 24h. wikipedia, wordpress.org, si multe alte site-uri sunt in greva. chiar si Google.com are scris jos acolo sa semnam petitia impotriva acestei legi. plus ca putem si noi romanii sa o semnam. e nevoie doar de mail.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *