Cum putem detecta depresia la un prieten

Depresia, denumita uneori epidemia secolului 21, se manifesta la persoanele pe care le cunoastem. Drept urmare, este util sa cunoastem semnalele de avertizare care pot sa ne ofere indicii cu privire la aceasta tulburare la un prieten, un partener sau chiar membru al familiei.

Conform datelor oferite de OMS, depresia este o maladie curenta in intreaga lume. Afecteaza peste 300 de milioane de persoane. Pana in 2020 va fi principala cauza de pierdere a unor ani buni de sanatate in tarile dezvoltate.

Cheile pentru detectarea unei depresii la un prieten. Iata o serie de simptome sau caracteristici care pot aparea la o persoana afectata de depresie.

Memorie prea generalizata – amintiri vagi si neclare. Este tipic pentru o persoana care sufera de depresie sa aiba o memorie autobiografica alterata. In momentul in care evocam un eveniment, acest lucru se face fie specific (loc si timp), fie intr-o maniera mai generalizata (vag si difuz). Aceasta situatie este curenta in cazul TSA, TCA si TSPT. Este extrem de caracteristica si depresiei. Cu acest tip de memorie, se generalizeaza si mai tare si exista tendinta de a deforma continutul memoriei evocate. Cu alte cuvinte, exista tendinta de a deforma memoria.

Tulburari disforice si neplacute. Depresia la un prieten se mai poate manifesta si prin simptome disforice, care pot deveni extrem de grave. Disforia  este opusul euforiei si face deci referire la o inadaptare emotionala care aduce cu sine simptome si emotii neplacute.

Simptomele disforice apar nu doar in cazul depresiei ci si in cazul altor afectiuni precum schizofrenia, tulburare dismorfica corporala sau TAG. Se manifesta prin intermediul unor sentimente dominate de tristete sau lacrimi.

Simptome somatice – atunci cand corpul este cel care ne ofera indicii. Chiar daca nu exista origini fizice identificabile, persoanele afectate de depresie sufera de probleme fizice datorita problemei lor psihologice. Drept urmare, este necesar sa fim vigilenti daca prietenul nostru incepe sa sufere de unele probleme fizice precum:

  • dureri de cap;
  • tulburari de somn;
  • constipatie;
  • indigestie;
  • pierdere in greutate;
  • tahicardie;

Aceste manifestari pot fi esentiale pentru a determina daca ceva nu merge. Cu toate acestea, este important sa ne asiguram de faptul ca aceste probleme nu au o origine organica.

Excese comportamentale. Persoanele care sufera de depresie pot manifesta comportamente ciudate. Despresia se poate traduce in felul urmator – amicul se plange din mai multe motive : bani, loc de munca, prieteni, familie. Nu conteaza motivul, plangerile sale constante…

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *