Poveşti moderne

tangled2010Timpurile se schimbă, şi odată cu ele ar trebui schimbate şi poveştile. Acest lucru poate fi observat din poveşti vechi, care sunt adaptate nu numai la tehnologia de azi, ci şi la comportamentul de azi al personajelor, care schimbă şi cursul poveştilor ştiute.

“Alice” (2010) este o continuare a cunoscutei poveşti de Lewis Carroll. După 13 ani de la ultima ei vizită în Ţara Minunilor, la 19 ani, Alice se întoarce. Se intoarce după ce fuge fiind cerută în căsătorie de un Lord, dintr-o viitoare căsătorie ce fusese aranjată de rudele ei. Ȋntâlnindu-l pe Lord, constată că nu are nimic în comun cu el. Ea e visătoare, e distrată în timpul cadrilului, se întreabă cum ar fi să poată zbura, pe când Hamish se întreabă de ce să piardă timpul gândindu-se la lucruri imposibile. Alice se comportă de parcă ar fi într-un vis lucid, deşi în final aventura pare să fi fost reală. Alice încearcă să facă faţă situaţiei în care a fost pusă. Reginele par a fi mamele ei şi a Lordului, valetul pare a fi Lordul, dar şi Jabberwocky-ul (dragonul) pare a fi confruntarea lui Alice cu o situaţie complicată. Ȋn cele din urmă, ea se hotărăşte să le spună tuturor că nu se va căsători cu Lordul, nefiind bărbatul potrivit pentru ea. Ȋnsă doreşte să ducă la capăt afacerile tatălui ei cu tatăl Lordului, care în cele din urmă o primeşte ucenică pe vasul lui. Alice şi-a dat seama că poate lua propriile decizii.

Citeste si:  James Stewart, un actor de primă clasă

Ȋn “Tangled” (2010), Rapunzel se poate foarte bine apăra sau descurca şi singură. Ȋi dă cu tigaia în cap unui tânăr care furase coroana şi îl leagă cu părul ei. Ȋl şantajează: îi va da ce a furat înapoi dacă o duce să vadă luminile care apar o dată pe an, chiar de ziua ei. Calul care îl urmăreşte pe hoţ e foarte simpatic. La început cei doi nu se înţeleg, calul vrea să-l predea, însă tot Rapunzel îl îmblânzeşte, îl dresează şi-l convinge să fie prieten cu băiatul. Au loc discuţii între Rapunzel şi băiat despre dorinţa ei de independenţă care e ceva normal, îi spune el.

Şi seriile “Shrek” ne prezintă poveşti spuse altfel – poveştile se schimbă şi ele odată cu epoca sau odată cu noi (creştem). Ȋn mod normal, unei poveşti îi descoperi alte semnificaţii odată cu înaintarea în vârsta. Când eşti copil, trăieşti aventurile alături de eroi, îţi imaginezi apoi alte întâmplări, trăieşti efectiv povestea. Când mai creşti, o vreme laşi poveştile deoparte, mai râzi de ele (aşa cum sunt ironizate unele aspecte în “Shrek”), apoi le găseşti alte semnificaţii, alt farmec. Acesta e şi parcursul din “Shrek”. Sunt caricaturizate convenţii ale poveştilor, prinţesa e salvată transformându-se în căpcăuniţă, dar acolo e şi un farmec în relaţia dintre Fiona şi Shrek, în toată lumea poveştilor. Personajele sunt toate foarte simpatice.

Citeste si:  Cinema în aer liber în Bucureşti

Eroinele cresc, devin independente, idealurile personajelor se schimbă. Aşa cum lumea odată cu vârsta nu mai e văzută ca un basm.

Daca esti in cautare de advertoriale SEO, cei de la www.SeoPower.ro iti pun la dispozitie o lista de cateva sute de site-uri pe care poti face link building.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *